Filmmakers tonen andere kant van Utrechtse 'clown' Herman Berkien

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een volkse humorist. Zo omschrijven filmmakers Floris Meinardi en Bart Grimbergen Herman Berkien het liefst. De twee zijn gefascineerd door de markante Utrechter en besloten daarom een documentaire over hem te maken: De Clown van Utereg.
Iedere Utrechter kent zijn liedje 'Utereg me stadsie' en zijn voorliefde voor FC Utrecht was ook niet te missen. Mix dat met de mysterieuze persoonlijkheid van Berkien en je hebt genoeg leuks om te vertellen. "Over Herman Berkien is weinig bekend. Herman hield altijd wat afstand en liet zich niet makkelijk kennen. Hij had niks te verbergen maar hij wilde altijd de clown, de grappenmaker uithangen. Het leven is niet alleen maar grappen maken, maar er is ook een andere kant en die liet hij liever niet zien", aldus Grimbergen.

Natuurlijk talent

Maar hoe plaats je een markante persoon als Berkien in een film? Volgens Grimbergen is dat heel simpel: door zijn natuurlijke talent centraal te stellen. "Herman had de lach aan zijn kont hangen. Hij hoefde er weinig voor te doen. Hij hoefde maar op dat podium te staan en de mensen die lachten. Dat was natuurlijk heel prettig voor hem."
Meinardi onderschrijft dat: "Hij had een natuurlijk talent en met dat platte Utrechts was het echt volks cabaret. Er zat geen boodschap achter, hij wilde mensen amuseren en laten lachen."

Angsten

Wat veel mensen niet weten is dat Herman angsten had, voor verschillende dingen. Vooral de angst voor water speelde hem parten.
Het is iets waar Grimbergen en Meinardi ingedoken zijn, maar het is hen na al die research ook niet echt duidelijk geworden waar het vandaan kwam.
Grimbergen: "Het leven was niet makkelijk voor hem. Op 11-jarige leeftijd was hij bijna verdronken en dat heeft wel enorme impact op hem gehad. We zijn er niet helemaal achter gekomen. Sommige mensen worden ermee geboren maar je kunt het ook later ontwikkelen. Herman hield wel van een drankje en misschien heeft dat het wel versterkt."

Naasten

Meinardi en Grimbergen spraken voor de documentaire met familie, vrienden en oud-collega's. Zo zijn in de documentaire onder andere Tineke Schouten, Han Peekel en Joris Linssen te zien. Het leverde niet alleen mooie anekdotes op, maar ook uniek beeldmateriaal.
Linssen vertelt dat hij met name onder de indruk is van het Utrechtse taaltje van Berkien: "Het is gestoeld op de a. Gewoon zoveel mogelijk woorden met een a, zoals graftak dat is goed. Net als bloembak en achterlijke gladiool."

Echte vriend

Meinardi en Grimbergen kwam er tijdens deze gesprekken ook achter dat er maar één vriend is geweest die Herman zijn hele leven gekend heeft.
Het gaat om Harry Roestenburg. En die verhalen van hem waren volgens Meinardi heel belangrijk. "Vanaf zijn jeugd tot aan zijn einde heeft hij hem meegemaakt en dat was voor onze documentaire heel belangrijk. Dat er iemand is die ons over zijn hele levensperiode kan vertellen. Dat is heel waardevol gebleken. Eigenlijk was het zo bij Herman dat hij heel veel verschillende periodes heeft gehad en niet iedereen kende hem heel goed."
Vanaf vrijdag 28 augustus is de film 'De clown van Utereg' te zien in het Louis Hartlooper Complex.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.