RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Man uit Werkhoven spil in grootscheepse handel van wapens aan criminelen

WERKHOVEN/AMERSFOORT - Met de aanhouding van een 35-jarige man uit Werkhoven lijkt het Openbaar Ministerie een spil in de criminele wapenhandel in Midden-Nederland in handen te hebben. Chris S. werd op 27 mei opgepakt in Amersfoort in het bezit van een revolver en 500 stuks munitie. Tijdens een inleidende zitting in de Utrechtse rechtbank bleek vandaag dat dit slechts het topje van de ijsberg is.

Volgens het OM handelde de man onder meer in zware, automatische wapens en munitie. Die worden door criminelen gebruikt bij ernstige misdrijven. Ook zou hij zeker 20 gaspistolen hebben ingevoerd en omgebouwd tot echte vuurwapens.

Op de tenlastelegging staat een lange reeks momenten waarop hij ťťn of meerdere wapens en honderden stuks munitie overdroeg aan klanten tussen 1 december vorig jaar en eind mei.

Uzi's en Scorpio's
De overdracht van wapens gebeurde volgens het OM meestal in Amersfoort en Nieuwegein, maar ook in Lelystad en Arnhem. Het ging om automatische wapens als Uzi's en Scorpio's en om CZ pistolen. In Nieuwegein wisselde een zware AK-47 met 200 7.62 millimeter patronen van eigenaar.

Deze feiten staan aan het begin van alle liquidaties, gewapende overvallen en gijzelingen die in Nederland plaatsvinden."
Officier van justitie

Chris S. lijkt flink te hebben verdiend aan de wapenhandel. Voor de omgebouwde vuurwapens zou 450 euro per stuk zijn betaald en voor een officieel handvuurwapen 1700 euro. Voor een Uzi-machinepistool zou hij bij een deal in Amersfoort 4900 euro hebben gekregen.

Meer verdachten opgepakt
De officier van justitie maakte bekend dat inmiddels al meerdere mensen in verband met deze zaak zijn aangehouden. Daar komen waarschijnlijk nog meer verdachten bij, want politie en OM willen naast de wapenhandelaar ook zijn leveranciers, financiers en klanten voor de rechter brengen.

Het OM denkt nog twee maanden nodig te hebben voor het onderzoek. Bij de volgende zitting zouden in ieder geval nog twee andere verdachten samen met de man uit Werkhoven voor de rechter staan.

Schaamte, wakker liggen en eenzame nachten brengen mij nieuwe inzichten."
Verdachte Chris S.

Verdachte werkt mee
Volgens zijn advocaat werkt S. na zijn aanhouding 'van meet af aan' mee aan het onderzoek. Hij zou meerdere uitgebreide verklaringen hebben afgelegd over zijn activiteiten. Hij zei dat hij zich schaamt en enorm veel spijt heeft. De eenzame, slapeloze nachten in zijn cel zouden hem tot nieuwe inzichten hebben gebracht. Hij zou zich ook voor de oorzaken van zijn criminele gedrag willen laten behandelen.

Desondanks werd een verzoek om hem het proces in vrijheid af te laten wachten afgewezen. Volgens de officier van justitie staan de feiten waar S. van wordt verdacht aan het begin van alle liquidaties, gewapende overvallen en gijzelingen die in Nederland plaatsvinden. Hij zou bovendien het onderzoek kunnen verstoren door contact op te nemen met medeverdachten. Ook is er volgens het OM een kans dat hij opnieuw in wapens gaat handelen.

De rechtbank is het met de officier van justitie eens. Het gaat volgens de voorzitter om heel ernstige feiten en om veel en heftige wapens. Chris S. blijft in elk geval in voorarrest tot de volgende zitting. Die zal binnen drie maanden plaatsvinden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -