Instellingen

Theatergroep aangedaan na brand: 'Hoeveel kan je voor je kiezen krijgen in één jaar?'

UTRECHT - De emoties lopen hoog op vanmorgen in Leidsche Rijn. Een allesverwoestende brand in een pand aan het Berlijnplein, waar onder andere het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) zit, zorgt voor ontsteltenis en verdriet.
"Ik kom net aanlopen", zegt Neeltje van Balkom van het NUT tegen RTV Utrecht. "Je wil eigenlijk graag naar binnen om nog iets te vinden dat heel is. Maar het is snel duidelijk dat dat niet gaat. Alles is uitgebrand. Alles is weg." Van Balkom vertelt dat ze de hulpdiensten het werk laten doen. "Die zijn nog aan het nablussen en zorgen dat de boel veilig wordt voor de omgeving."
Bekijk hier de beelden van de brand.

Vier aanhoudingen

Vannacht rond 2.30 uur ontstond een enorme brand aan het Berlijnplein. De brandweer schaalde groot op en had een krappe twee uur later de brand pas onder controle. Vier minderjarige jongens zijn aangehouden voor de brand.
Van Balkom vindt het moeilijk te begrijpen dat zoiets gebeurt in Leidsche Rijn. "We voelen ons hier thuis en veilig. En nemen een rol in dit stadsdeel om ervoor te zorgen dat het interessanter en rijker wordt."
De brandweer is tot in de late ochtend bezig op het Berlijnplein.
De brandweer is tot in de late ochtend bezig op het Berlijnplein. © Rogier Boogaard
Ook de Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn, een sociale welzijnsorganisatie, en adviesbureau De Jonge Honden zijn ook bewoners van het pand. "Het pand is begin dit jaar opgeleverd. "Met de partijen die er wonen, werken we aan een cultuurvoorziening van Leidsche Rijn", vertelt Van Balkom.
De theatergroep is door de brand niet alleen het kantoor kwijt, ook de theaterzaal. "Dit jaar is voor het theatergezelschap echt al heel zwaar, voor iedereen natuurlijk, met de coronacrisis", nuanceert Van Balkom haar boodschap.
Ons hele hebben en houwen is verbrand.
Neeltje van Balkom
"Maar in de eerste lockdown zaten we nét in dit pand. Toen hebben we een grote inbraak gehad en moesten we er ook al uit." In de stem van Van Balkom klinkt het verdriet. "Je kan eigenlijk niet geloven dat dit gebeurt. Dat je zoveel voor je kiezen kan krijgen in zo'n korte tijd."
Over de schade kan Van Balkom nog niets zeggen. "We kunnen dat nu niet overzien, het gaat echt om alles. Studiolichten, mengtafels, het kantoor. Ons hele hebben en houwen is verbrand. En dat geldt ook voor de anderen in het pand."

'Dit is een zaak voor de politie'

Er zijn vier jongens van 16 en 17 uit Maarssen en Vleuten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brand. "Heel tragisch", zegt Van Balkom. "Wat moet je daarvan zeggen? Het zijn nog kinderen. Al is het niet goed te praten natuurlijk." Van Balkom benadrukt dat ze dit graag aan de politie overlaat. "Dit is een zaak voor hen. Wij hebben onze handen vol aan het herstellen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.