Mega-coronalab opent in Overvecht: 'Luchtbrug naar Abu Dhabi was al klaar'
UTRECHT - In de Utrechtse wijk Overvecht opent vandaag het grote corona-laboratorium. Daar kunnen dagelijks 30.000 coronatests van de GGD worden onderzocht. Veel mensen zijn blij dat het lab 'gewoon' in Nederland staat, en niet in de Verenigde Arabische Emiraten, zoals eerder het plan was.
In ruim vijf weken is een voormalig autobedrijf aan de Hudsondreef (bedrijventerrein Overvecht-Noord) omgebouwd tot een laboratorium. De apparatuur komt onder meer uit China. "Het is een hele zoektocht geweest om alle spullen te krijgen", zegt Margot Keulen, directeur diagnostiek bij Saltro, het bedrijf dat het lab heeft opgezet. "Gelukkig zijn we onderdeel van een groot internationaal concern en konden we de spullen snel krijgen."
Het ministerie vond Abu Dhabi geen goed idee in het kader van de privacy. Dus moest het dichter bij huis.
Het lab is hard nodig. Een tijd terug was er te weinig testcapaciteit in Nederland. Dat kwam niet omdat de teststraten te vol waren, maar omdat er te weinig laboratoria waren waarin de tests onderzocht konden worden. Dus wilde het ministerie van Volksgezondheid zo snel mogelijk extra labruimte.
En die labruimte werd gevonden in Utrecht Overvecht
De oplossing leek in Abu Dhabi te liggen, in de Verenigde Arabische Emiraten. Saltro zou alle afgenomen Nederlandse tests daar naartoe sturen met het vliegtuig. "Alles was gereed", zegt Keulen. "De luchtbrug stond klaar. Maar het ministerie vond dat geen goed idee in het kader van de privacy. Dus moest het dichter bij huis."
De keuze viel op Utrecht. Het pand van het oude autobedrijf bleek al meteen erg geschikt, vertelt Niels van Berkum. Hij leidde de opbouw van het lab. "Het was direct beschikbaar, groot genoeg en we hoefden niet eerst dingen te slopen."
Mocht in de toekomst een nieuwe pandemie ontstaan, dan kunnen we met dit lab snel opschalen.
Volgens Margot Keulen is het lab gigantisch. Niet alleen omdat dagelijks 30.000 tests kunnen worden verwerkt, ook qua oppervlakte is het een zeer grote ruimte. Mocht de coronacrisis in de toekomst achter de rug zijn, dan kan het lab gewoon blijven staan. "Om te helpen bij andere diagnostiek. En mocht in de toekomst een nieuwe pandemie ontstaan, dan kunnen we met dit lab snel opschalen."
In het pand aan de Hudsondreef worden PCR-testen onderzocht. Dat zijn de testen die de GGD afneemt, dus niet de sneltesten.