Eerste 90-plusser uit Amersfoort gevaccineerd: 'Niks bijzonders hoor, gewoon een prikje en klaar'

PROVINCIE UTRECHT - Geen seconde twijfelde de 97-jarige Joke Putters-Reynders uit Amersfoort toen de oproep voor het coronavaccin op de deurmat plofte. Vanochtend werd zij als eerste 90-plusser uit onze regio gevaccineerd. Wat ze het liefste wil doen als ze straks beschermd is? "Misschien kan ik m'n kleinkinderen eens een keertje zien en lekker doen wat ik wil."
De 97-jarige mevrouw Putters-Reynders uit Amersfoort is gevaccineerd.
Vanochtend is de GGD in Houten begonnen met het vaccineren van de eerste mobiele, thuiswonende 90-plussers. Door de wijziging in de vaccinatiestrategie van minister Hugo de Jonge, kon het vaccineren van deze groep eerder starten.
Mevrouw Putters-Reynders werd onder het flitsen van vele perscamera's geprikt, maar is er allemaal niet gek van onder de indruk. "Het was niks bijzonders. Gewoon een prikje, klaar. En nu voel ik me prima."
Mevrouw Putters-Reynders werd onder het flitsen van vele perscamera's geprikt.
Mevrouw Putters-Reynders werd onder het flitsen van vele perscamera's geprikt. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Haar 90-jarige stadsgenoot Cock van der Klooster moet meer geduld hebben. RTV Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij bezocht haar vanochtend. Zij staat te popelen om gevaccineerd te worden, maar heeft nog geen bericht gekregen van de huisarts. "Het duurt allemaal veel te lang. Ze zouden dag en nacht door moeten gaan met het injecteren."
Loes Jaspers, arts infectieziektebestrijding van de GGD begrijpt dat verzoek van mevrouw Van der Klooster goed. "Het liefst willen wij ook zo snel mogelijk iedereen vaccineren. We staan klaar om snel te kunnen opschalen. Maar we vaccineren al zeven dagen per week van 8.00 tot 20.00 uur, dat is al redelijk fors."
Naar verwachting krijgen 45.000 mensen van ouder dan 90 jaar vanaf vandaag een prik. Het gaat daarmee om ongeveer de helft van alle mensen ouder dan 90. "Zodra zij de oproep krijgen van hun huisarts, kunnen ze met ons als GGD contact opnemen voor een afspraak", vertelt Jaspers. "Daarna krijgen ze een afspraakbevestiging en daarmee kunnen ze zich hier melden, op vertoon van hun identiteitsbewijs."
GGD-arts Loes Jaspers: 'We staan klaar om snel te kunnen opschalen.'
GGD-arts Loes Jaspers: 'We staan klaar om snel te kunnen opschalen.' © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Het gaat in eerste instantie om mobiele ouderen, die met eigen vervoer of met een familielid, vriend of kennis naar de locatie in Houten kunnen komen. "Ik begrijp dat dat soms lastig is, maar hierin volgen we het landelijke beleid", aldus GGD-arts Jaspers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.