Lisa zorgt voor primeur in Utrecht: een stembureau voor doven en slechthorenden

PROVINCIE UTRECHT - Over zes weken mogen we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Voor mensen met een beperking is dit niet vanzelfsprekend. Vorig jaar konden visueel beperkten voor het eerst zelfstandig stemmen in de gemeente Utrecht. En dit jaar komt er voor het eerst een gebarentalig stembureau, op initiatief van Lisa Hinderks, die zelf doof is.
"Voorheen ging ik zelf naar het dichtstbijzijnde stembureau, maar mensen weten vaak niet hoe te reageren of hoe ermee om te gaan als je als dove bij zo'n stembureau komt", aldus Lisa. "Dat kan wel stress opleveren, omdat communicatie dan niet vanzelfsprekend gaat."
Het is belangrijk dat iedereen zich comfortabel voelt bij het stemmen, vindt Lisa. "Een toegankelijk stembureau kan daar bij helpen. Het kan misschien zelfs wel mensen motiveren die normaal niet zouden gaan stemmen om toch te gaan stemmen. En het is ook gewoon heel leuk als er een stembureau is waar doven in hun eigen taal met de stembureauleden kunnen communiceren die allemaal ook doof zijn en zich niet druk hoeven te hoeven maken over de communicatie."

Wat nodig is

Lisa weet goed wat belangrijk is voor mensen met een auditieve beperking. "Het is sowieso al heel handig dat de mensen die in het stembureau zitten weten op welke verschillende manieren gecommuniceerd kan worden. Dat kan in Nederlandse Gebarentaal (NGT) zijn, of voor de doven en slechthorenden die niet gebaren op andere manieren. Visueel dus, via geschreven tekst."
Voor de horende bezoekers zal er ook een tolk NGT bij zijn, die dus NGT vertaalt naar het Nederlands. "En voor slechthorenden is een niet galmende ruimte, vloerbedekking prettig. Een aanwijskaart kan ook handig zijn. Hoe visueler de informatie is hoe beter. Dat zou eigenlijk bij alle stembureaus neergelegd moeten worden."
In Groningen en in Amsterdam zijn al vaker stembureaus beheerd door doven. Daar bleek het een succes. Hoeveel mensen in Utrecht er ongeveer gebruik van gaan maken, durft ze nog niet te zeggen. "Maar ik hoop dat alle doven en slechthorenden in Utrecht erop af komen."
Radio M Utrecht sprak vanmorgen met Lisa via gebarentolk Luca Konrad. Zij had contact met Lisa via een zoomverbinding. Beluister het gesprek hieronder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.