EDO wil bouw trainingscomplex FC Utrecht stoppen, maar die is al begonnen

UTRECHT - Voetbalvereniging EDO wil dat de werkzaamheden aan het nieuwe trainingscomplex van FC Utrecht in Overvecht per direct worden stilgelegd. Dat heeft de vereniging vanmiddag geëist tijdens een spoedzitting bij de Utrechtse voorzieningenrechter.
De werkzaamheden zijn al begonnen.
De werkzaamheden zijn al begonnen. © RTV Utrecht
De emoties lopen af en toe op in de rechtszaal, zowel bij bestuurslid Henrik Wienen van EDO als bij directeur Edo Keuning van FC Utrecht. De amateurvereniging vreest dat de capaciteit van de velden en de parkeerplaatsen in geding komen. Profclub FC Utrecht is bang dat de werkzaamheden aan het nieuwe trainingscomplex stil komen te liggen.
EDO komt ook in de problemen omdat ze een veld moeten afstaan aan een hondenvereniging. "Daarom is het nu urgent, er wordt namelijk een voetbalveld aan de hondenvereniging gegeven door de gemeente, waardoor de komst van FC Utrecht ons pas echt beperkt", aldus Henrik Wienen van EDO.
Wie nu een rondje loopt langs de velden van EDO in het uiterste puntje van Overvecht ziet al snel een omgeploegd veld, uit de grond getrokken lichtmasten en een rondrijdende shovel. De werkzaamheden aan het trainingscomplex van FC Utrecht zijn al begonnen. De komende tien jaar wil de club trainen in Overvecht zodat Sportpark Zoudenbalch een upgrade kan krijgen.
EDO zegt acuut in de problemen te komen door de werkzaamheden. Juist nu er een versoepeling van de coronamaatregelen is aangekondigd en er mondjesmaat weer kan worden getraind is één trainingsveld helemaal omgeploegd, bij een ander veld is de verlichting uit de grond getrokken en er is geen stromend water meer.
De veldverlichting is al uit de grond.
De veldverlichting is al uit de grond. © RTV Utrecht
Ook op de lange termijn vreest de vereniging een tekort aan velden. "We zijn een bruisende vereniging", zegt Wienen in de rechtszaal. EDO groeide in een paar jaar tijd van honderd naar vierhonderd leden. Op hetzelfde terrein komt dit jaar ook een hondenverenging, die gaat gebruik maken van een van de velden. Om EDO tegemoet te komen wilde de gemeente een extra veld aanleggen. Door de komst van FC Utrecht gaat dat niet meer door. Ook wordt een trainingsveld van de club een stuk kleiner door de komst van de profs.
Wienen: "In een klap werden we geconfronteerd met het feit dat de capaciteit afneemt." De club verwijt de gemeente Utrecht afspraken niet na te komen en de belangen van de vereniging niet voldoende mee te wegen in de besluitvorming.
De gemeente herkent zich niet de verwijten. "Het doel is om gezamenlijk tot een uitkomst te komen", laat een woordvoerder na de zitting weten. Omdat de gesprekken met de voetbalclubs nog lopen, wil de gemeente daarom verder niet op de zaken vooruit lopen. "Wel zien we bij EDO wat pijn over dat in het verleden zaken niet goed zijn meegenomen. Dat is wel een onderdeel waar we mee bezig zijn."

Minder vriendelijk

Dat is wat een woordvoerder achteraf zegt. Tijdens de zitting gaat het er minder vriendelijk aan toe. De gemeente zegt dat EDO lang in een luxepositie verkeerde: ze waren de enige voetbalclub op het sportpark. Omdat er jaarlijks naar de invulling van de velden wordt gekeken is het niet vreemd dat er mogelijk dingen veranderen. Dat capaciteitsprobleem is bijvoorbeeld op te lossen als de club ook deels op zondag wil gaan voetballen en dat trainingsveld wordt in de nieuwe plannen een kunstgrasveld met afmetingen van een officieel wedstrijdveld voor wedstrijden voor 7 tegen 7 en 8 tegen 8.
Het trainingsveld van EDO, in de plannen van de gemeente komt hier een klein kunstgrasveld en een spelershome voor FC Utrecht.
Het trainingsveld van EDO, in de plannen van de gemeente komt hier een klein kunstgrasveld en een spelershome voor FC Utrecht. © RTV Utrecht
Dat de club zich onbegrepen voelt door de gemeente wordt daarin duidelijk. EDO is een christelijke verenging, zij spelen daarom al honderd jaar alleen op zaterdag. "Bovendien is de tendens dat steeds meer clubs alleen op zaterdag willen voetballen, dat weet de gemeente ook", zegt Wienen. En dat 7x7 veld is allemaal leuk en aardig, bij EDO wordt alleen 11 tegen 11 gespeeld. Een kleiner veld betekent simpelweg minder trainingscapaciteit.

Bomen, hazen en konijnen

En zo gaat de strijd tussen EDO en de gemeente nog wel even door, soms tot in het absurde: leven er bijvoorbeeld hazen en konijnen op het terrein? Volgens een onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren niet. Volgens EDO wel, ze zeggen daar ook bevestigende mails van de gemeente voor te hebben.
Dan is er nog gesteggel over een al dan niet onterecht gekapte boom en de aanleg van een parkeerterrein waar weer een andere boom staat. "Hier heeft u een foto met meetlint", zegt de advocaat van EDO tegen de rechter om te laten zien dat de aanleg van een parkeerplaats op die plek onmogelijk is. "Mij is verzekerd dat het wel kan", zegt een woordvoerder van de gemeente.
Wienen zegt dat ze al die zaken aanstippen om te laten zien dat het plan zoals het er nu ligt niet in orde is. "We zijn een kleine partij en er zitten ontzettend veel vrijwilligersuren in. Steeds komen we tot de conclusie dat er dingen niet kloppen. Dan worden er vragen gesteld aan de gemeente, en komen er maar geen antwoorden."

Tussen twee vuren

FC Utrecht voelt zich ondertussen klemgezet tussen kemphanen EDO en de gemeente. Directeur Edo Keuning zegt: "In alles voelt EDO zich miskend. In de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de plannen van FC Utrecht zien zij de kans om bezwaar te maken tegen de gemeente."
Keuning zegt EDO evengoed niks kwalijk te nemen, de club komt op voor zichzelf. "Maar ik vind het wel jammer. Vooral als we nu vertraging oplopen." In de rechtszaal benadrukt Keuning dat FC Utrecht zich op financieel en praktisch vlak zo flexibel mogelijk heeft opgesteld. Zo neemt de club de kosten van de aanleg van een kunstgrasveld op zich en wil het beveiligde parkeerplaatsen delen. "Hoe kan het nou dat we steeds meebewegen, maar toch enorme vertraging oplopen als we niet oppassen."
"Wij kunnen er ook niks aan doen dat FC Utrecht de dupe is, als wij voor onze rechten op komen", zegt Wienen van EDO daarover. Hij benadrukt juist blij te zijn met de komst van FC Utrecht. "Een betere buur kan je je niet wensen. Wat mij betreft laat de gemeente steken vallen en zijn FC Utrecht én EDO daar de dupe van. Het was veel slimmer geweest als de gemeente eerst een goed plan had, en daarna pas toestemming had gegeven om te beginnen met bouwen."
Of FC Utrecht moet stoppen met de bouw van het trainingscomplex wordt 5 maart duidelijk. Dan doet de rechter uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.