Cafégangers dolblij met open Utrechtse kroegen: 'Het lijkt of iedereen vrienden met elkaar is'

UTRECHT - Het was een legendarische dag voor de Utrechtse horeca: vijf kroegen openden in het kader van het Fieldlab-experiment de deuren. Tot en met zaterdag mogen drieduizend mensen langs om een drankje te komen drinken. Dat zij zich gelukkig mogen prijzen, blijkt wel uit het aantal mensen dat probeerde een plekje te bemachtigen: zeker een half miljoen mensen.
Student Ewoud kwam samen met drie huisgenoten naar de Hofman, aan het Janskerkhof. "Fijn dat we na acht maanden niet meer ons huisbier hoeven te drinken."
Dolblije kroeggangers in Utrecht: "Drie cava op, dus we beginnen lekker in de sfeer te komen."
"Het lijkt opeens of iedereen vrienden met elkaar is", zegt een andere bezoekster tegen RTV Utrecht. "Omdat je allemaal de uitzondering bent." Ze heeft al behoorlijk wat biertjes op en kan er zelfs een échte kroegentocht van maken, want ze heeft voor meerdere kroegen en tijdsloten tickets bemachtigd.
Alle cafébezoekers dragen een zogenoemde tag om hun nek. In elke kroeg (naast Hofman ook VinVin, Ubica, De Beurs en 't Oude Pierement) zitten onderzoekers die alle bezoekers in de gaten houden.
Deze vier studenten wonen samen in één huis. Ze wisten meerdere tijdsslots te bemachtigen en maakten er dus een keuse kroegentocht van.
Deze vier studenten wonen samen in één huis. Ze wisten meerdere tijdsslots te bemachtigen en maakten er dus een keuse kroegentocht van. © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
Mensen worden gevraagd anderhalve meter afstand te houden, maar als ze dat niet doen worden ze niet gecorrigeerd. De onderzoekers willen namelijk weten in hoeverre mensen zich uit zichzelf aan de regels houden.
Burgemeester Dijksma is blij dat haar stad is uitgekozen voor de Fieldlab-experimenten. "Het is heel mooi voor Utrecht dat wij dit experiment mogen doen. Wel moet het natuurlijk veilig zijn, dat is voor mij heel belangrijk." De opening was vanochtend in De Beurs, naast Dijksma was ook staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken aanwezig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.