Utrechtse Fieldlab-cafés vieren zelf illegaal feest met 40 mensen, politie grijpt in

© Tobias Bos
UTRECHT - In een Utrechtse kroeg hebben afgelopen weekend meerdere horeca-ondernemers en personeelsleden een illegaal feestje gevierd. Het gaat om deelnemers aan het Fieldlab-experiment van afgelopen week, zij waren in de nacht van zaterdag op zondag in café 't Oude Pierement voor een nazit.
Volgens de gemeente was alleen café De Beurs niet aanwezig bij dat feest. De andere deelnemende café's zijn Hofman, VinVin, Ubica en 't Oude Pierement.
De politie greep rond 02.15 uur in na een melding van geluidsoverlast. Daar bleek uiteindelijk geen sprake van, maar er waren wel veertig mensen aanwezig in het café. De aanwezigen vluchtten een bovengelegen woning in.
Een woordvoerder van de politie laat weten: "Binnen woningen handhaaft de politie alleen op de coronamaatregelen als er sprake is van meerdere overlastmeldingen of incidenten. Aangezien dat hier niet het geval was, zijn geen bekeuringen uitgeschreven. Wel is er proces-verbaal opgemaakt van de situatie en dat is gedeeld met de gemeente Utrecht."

Experiment bij vijf horecazaken

De afgelopen week mochten vijf Utrechtse horecazaken open tot 21.45 uur. Burgemeester Dijksma zei daar toen over: "Het is heel mooi voor Utrecht dat wij dit experiment mogen doen. Wel moet het natuurlijk veilig zijn, dat is voor mij heel belangrijk."
De regels zijn dus door de ondernemers zelf overtreden. Een 'nazit' noemt de gemeente het. "De afdeling handhaving onderzoekt het incident en er worden passende maatregelen getroffen. In een indringend gesprek met de betrokken horecaondernemers, vanochtend, hebben wij onze teleurstelling hierover uitgesproken." Wat die passende maatregelen zijn wordt pas duidelijk na gesprekken met de betrokken ondernemers en verder onderzoek.'

Reactie Koninklijke Horeca

"We betreuren wat er is gebeurd", zegt Pieter Honing, voorzitter van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Hij benadrukt dat het belangrijkste nieuws is dat de Fieldlab-proef verder goed is verlopen.
Dat de horecabedrijven, De Beurs uitgezonderd, zich dan zelf niét aan de regels houden is volgens hem van ondergeschikt belang. "Heel veel Nederlanders hebben de afgelopen weken onverantwoorde dingen gedaan. Laten we het niet groter maken dan het is, we betreuren het. Maar het is niet dat de horeca in zijn geheel ineens ongeschikt is."

Verloop fieldlab

Over het verloop van het experiment is ook tevredenheid bij de gemeente. "Het Fieldlab Café heeft geen noemenswaardige impact gehad op de drukte in de stad. De in- en uitstroom verliep in goede orde. Zaterdagavond is het Fieldlab Cafés afgesloten en was de stad om 22.00 uur rustig, net als alle voorgaande avonden", schrijven burgemeester Dijksma en wethouder Verschuure.
In de aanlop naar de proef zijn acht mensen positief getest op COVID-19, zij mochten dus geen cafés bezoeken. Achteraf is vastgesteld dat één bezoeker besmet was met het coronavirus, deze persoon had zich vooraf laten testen en was toen nog negatief. Bij een test voor een tweede reservering, bleek de bezoeker dus wel corona te hebben.
"Hoewel de kans op besmetting van anderen minimaal is geweest, heeft dit tot extra maatregelen geleid in overleg met de GGD. Zo zijn alle personeelsleden extra getest en is er een bron- en contactonderzoek gestart. Hieruit zijn vooralsnog geen besmettingen naar voren gekomen", concludeert Dijksma.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.