Sjors Fröhlich weer even radioman, een rustige dag voor Renswoude en een lintje voor Claudia de Breij: zo ziet Lintjesregen 2021 eruit

VIJFHEERENLANDEN - Lid van de schoonmaakknijperploeg, vrijwilliger bij de plaatselijke carnavalsvereniging of een luisterend oor voor gedetineerden: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een inwoner die zich compleet onbaatzuchtig inzet voor de samenleving. Tijdens de jaarlijkse Lintjesregen worden deze mensen in het zonnetje gezet.
In totaal hebben 230 mensen uit de provincie Utrecht vandaag een lintje gekregen. Vorig jaar waren dat er 246. De meeste lintjes werden uitgereikt in Utrecht (28) en Utrechtse Heuvelrug (20). Burgemeester Petra Doornenbal van Renswoude heeft een rustige dag: in haar gemeente wordt vandaag niemand onderscheiden.
In tegenstelling tot vorig jaar, hadden gemeenten en hun burgemeesters iets langer de tijd om een alternatieve manier te bedenken om deze feestelijke dag te vieren. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er nog altijd geen grote bijeenkomsten gevierd worden, en om die reden vraagt de uitreiking van lintjes om wat meer creativiteit.

Mediagenieke burgemeester

Dat is voor de mediagenieke burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden niet aan dovemansoren gericht. Net als vorig jaar kruipt de voormalig BNR-hoofdredacteur in de huid van zijn oude rol als radioman. Bij de streekomroep verrast hij tijdens een live radio-uitzending de decorandi.
In Utrecht staat er een bekende naam op de lijst van onderscheiden inwoners: cabaretier Claudia de Breij krijgt uit handen van burgemeester Sharon Dijksma een lintje met benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze is met haar enorme oeuvre "een artistieke verrijking voor Nederland", zo luidt de tekst bij haar benoeming.
"Vanaf het begin van haar carrière draagt mevrouw De Breij daarnaast bij aan lokale, regionale, landelijke en internationale activiteiten. Ze is onder andere ambassadeur voor Unicef en de Holland-Ghana Foundation, FC4YOU van FC Utrecht, het Ronald McDonaldhuis in Utrecht, stichting Eet Met je Hart, het Nationaal Comité 4 & 5 Mei, Het Dorp en de KNVB Oranje Vrouwen."
De tekst gaat onder de video door.
Claudia de Breij over haar lintje
Burgemeester Dijksma ontvangt het merendeel van de 28 decorandi op het gemeentehuis, maar stapt ook op de fiets om enkele Utrechters thuis te verrassen.
Claudia de Breij, die tijdens haar Oudejaarsconference de lachers op haar hand kreeg met haar sketch over de panda's in Rhenen, wordt vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Claudia de Breij, die tijdens haar Oudejaarsconference de lachers op haar hand kreeg met haar sketch over de panda's in Rhenen, wordt vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. © NPO
In Woerden kruipt burgemeester Victor Molkenboer in een oude brandweerwagen van de brandweerpost in Zegveld. Met dat bijzondere voertuig bezoekt hij de twaalf decorandi in zijn gemeente. Dit alles onder begeleiding van twee trompettisten, die de Lintjesregen in Woerden muzikaal luister bijzetten.
Met een net onderscheiden Woerdenaar voor de brandweerauto.
Met een net onderscheiden Woerdenaar voor de brandweerauto. © RTV Utrecht / Hester Ramaker

Meer mannen dan vrouwen

De traditie van de Lintjesregen gaat hand in hand met een andere, namelijk de traditie waarin veel meer mannen dan vrouwen worden onderscheiden. In totaal krijgen vandaag 152 mannen en 78 vrouwen een lintje. Dat beeld is ook in voorgaande jaren terug te zien. Uitzonderingen zijn er ook; in Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Eemnes worden dit jaar meer vrouwen dan mannen onderscheiden en in Rhenen krijgen evenveel mannen als vrouwen een lintje.

Met de Zwaarden

In onze provincie krijgen, net als vorig jaar, drie personen de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden, uit handen van minister Ank Bijleveld. Deze gaat naar personen die (deels) werken bij defensie. De onderscheiding Met de Zwaarden is vergelijkbaar met een normaal lintje, maar heeft een militaire uitvoering. Het is geen militaire onderscheiding.

Bijzondere onderscheidingen in De Bilt

In De Bilt wordt de enige onderscheiding voor Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw uitgereikt, een van de oudste en hoogste Nederlandse civiele orden. Dit lintje is voor professor Van der Velden. Hij wordt gezien als een belangrijk expert, pionier, en innovator in Nederland, Europa en vele andere landen op de terreinen van zwangerschap en geboorte - surveillance van respiratoire virussen en ziekten en global health. Ook krijgt in De Bilt iemand de onderscheiding van Officier. Dat lintje is voor mevrouw Visser-Bilardo, die de "prenatale diagnostiek naar een hoger plan" heeft getild.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.