Iedereen is ontevreden over Sportpark Overvecht Noord

© RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
UTRECHT - Niemand is gelukkig met de situatie op Sportpark Overvecht Noord. Daar voetbalt EDO, maar na de zomer moeten ook FC Utrecht en hondenvereniging URV er een plek vinden. De FC wil het park gebruiken als trainingsfaciliteit. Bijna alle clubs vrezen dat ze te weinig plek overhouden. En ook het gebruik van een voetbalveld voor hondensport is niet ideaal, is de gedachte.
Op sportpark Overvecht Noord speelt de 100-jarige vereniging EDO. Ook heeft de inline-skateclub Disaster er een hal. FC Utrecht wil sportpark Zoudenbalch opknappen en dus zochten de profs een onderkomen voor het eerste team om te trainen. Die situatie zou tien jaar moeten duren. De gemeente verwees ze naar Overvecht Noord. Tot chagrijn van EDO en de andere gebruikers. Rashondenverenging URV komt van de Zuilenselaan, ook zij moesten een andere plek krijgen en werden ook naar Overvecht Noord verwezen.

Wedstrijdje worstelen

Al meer dan een jaar rommelt het daarom rond EDO en de andere clubs. Dat gaat tot aan de rechter aan toe. Dinsdagavond wilde de Utrechtse gemeenteraad van alle betrokkenen weten hoe het gaat. De aftrap werd verzorgd door ambtenaren van de gemeente die een relatief positief beeld schetsten. Aan de hand van tabellen en getallen maakten ze duidelijk dat het allemaal moet kunnen passen. Maar na het wisselen van de speelhelften waren de clubs aan de bal. Het werd een wedstrijd vrij-worstelen, waarbij het moddergooien niet werd geschuwd.
Een vertegenwoordiger van de KNVB gaf aan dat het niet wenselijk is dat er gevoetbald wordt op een veld waar vlak daarvoor nog honden hebben geplast en gepoept, hoe goed dat ook wordt opgeruimd. Ook legde de KNVB een bom onder de capaciteitscijfers van de gemeente, die kunnen niet kloppen. De voetbalbond voert aan dat clubs de ene week drie thuiswedstrijden hebben en de andere week vijf. De gemeente gaat uit van gemiddeld vier, en dan lijkt het te passen. Maar vijf wedstrijden op één dag, dat lukt dan weer niet.
Ook Sport Utrecht, de belangenvereniging voor sportclubs geeft aan dat er alleen maar verliezers zijn. Zij zien geen passende oplossing op de korte termijn. Hoofdrolspeler EDO had geen goed woord over voor de gemeente. De club verwijt hen dat ze gegevens achterhouden en dat er nauwelijks overleg is. Ook zij kraken de cijfers van de gemeente. Een woordvoerder stelde dat de ambtenaren rekenen met velden die er helemaal niet zijn, en dat het dan niet gek is dat er voldoende capaciteit zou zijn.

Te weinig concessies

Directielid Edo Keuning van FC Utrecht verweet de andere gebruikers van het park dat ze te weinig concessies doen. Volgens hem heeft FC Utrecht veel water bij de wijn gedaan, en dat zouden de anderen ook eens moeten doen.
In de verlenging mochten de raadsleden nog even aan de bal. Ook zij waren niet positief. CDA-er Bert van Steeg vond het een pijnlijke situatie. En Lau Bosse (PvdA) had het over 'triest en droevig'. En daar is het bestuur van EDO het mee eens, die noemen de situatie 'een amputatie van het verenigingsleven'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.