Twaalf Utrechtse kandidaten niet in raad

UTRECHT - In de provincie Utrecht gaan zeker twaalf kandidaat-raadsleden niet in de raad zitten. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Landelijk nemen 111 mensen die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen werden verkozen, geen plaats in de gemeenteraad.
Uit het onderzoek blijkt dat 42 procent van alle weigeraars aangeeft alleen terug te willen keren als wethouder en niet als raadslid. Een derde van de weigeraars werd met voorkeursstemmen gekozen, maar wil desondanks toch niet in de raad gaan zitten. Het gaat dan vooral om lijstduwers, zoals de broer van Rita Verdonk (TON).
Een kwart van de weigeraars neemt om persoonlijke redenen als ziekte, familieomstandigheden of tijdsgebrek niet in de raad plaats. Politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit Amsterdam stelt in het RTL Nieuws
dat het "kiezersbedrog is als je wel op de lijst gaat staan, maar niet in de raad gaat zitten".
Een regionaal overzicht:
Amersfoort
Gerard van den Bedem (Burger Partij Amersfoort). Hij vertrekt bij de partij omdat hij vindt dat deze zijn beloften niet nakomt. Dreigde eerst zijn zetel mee te nemen maar vindt dat deze toch bij deze partij hoort waardoor deze partij ook nog de grootste kan blijven.
Leusden
De heer A. Salverda (PvdA ). Hij trekt zich het verlies van de partij persoonlijk aan
Montfoort
De heer J. Maas (VVD). Te drukke baan elders
Utrecht
Niemand van de eerste vijf kandidaten op de Utrechtse kieslijst van Trots op Nederland gaat de gemeenteraad in. De partij won één zetel in Utrecht, maar de lijsttrekker zegt dat hij het te druk heeft met zijn werk. De partij heeft daarop de nummer zes naar voren geschoven, de 23-jarige politieagent Paul Werensteijn. De nummers twee tot en met vijf hebben van een zetel afgezien, omdat Werensteijn een goede debater zou zijn. In Utrecht was Ad Verdonk, de broer van Rita Verdonk, lijstduwer. Hij kreeg 1200 voorkeursstemmen en passeerde Werensteijn daarmee ruim, maar toch gaat hij niet in de raad zitten. De Utrechtse kiescommissie beslist uiteindelijk wie er namens de partij in de raad komt.
- Maarten van Rossem (PvdA). Hij was lijstduwer voor de partij.
Veenendaal
Wim van Maanen (VVD) was lijstduwer en met voorkeursstemmen, maar had al aangegeven niet meer in de raad te willen.
Lucas Boshove (PvdA) wil wethouder blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.