OM koppelt Utrechtse veelpleger aan 14 woninginbraken binnen half jaar en eist 6 jaar cel

© Pixabay
UTRECHT/NIEUWEGEIN - Hoe moet je iemand straffen die al jarenlang de ene na de andere inbraak pleegt en op wie een lange reeks veroordelingen geen invloed lijkt te hebben? In de rechtbank in Utrecht stond vandaag een draaideurcrimineel voor de rechter, die volgens het Openbaar Ministerie in slechts een half jaar weer 15 woninginbraken pleegde. Voor 14 zegt het OM voldoende bewijs te hebben.
De 47-jarige Hassan C. sloeg vooral toe in Utrecht, maar pleegde tussen 18 juni en 1 januari ook inbraken in Nieuwegein, Westbroek, Bunnik en De Bilt. Hij vernielde overdag een bovenlicht of een ander raam om de huizen binnen te komen. Daarbij raakte hij regelmatig gewond en liet hij bloedvlekken achter. De politie kwam de veelpleger daardoor al snel op het spoor. Ook werd hij vaak vastgelegd door bewakingscamera's.

Worsteling

Op 28 november werd C. in een huis aan de Sjanghaidreef in Utrecht door de twee bewoners betrapt. Het kwam tot een worsteling waarbij de man en vrouw samen met de inbreker de trap af tuimelden. Beneden en buiten ging het gevecht verder en zou C. de man hebben bedreigd met een schroevendraaier. "Nu moet ik geweld gaan gebruiken. Daag me niet uit", zou hij hebben geroepen. Een buurman schoot te hulp en maakte foto's, maar desondanks wist C. zonder buit op zijn fiets te ontkomen.
Ook in twee andere gevallen werd C. betrapt en kwam het tot schermutselingen. Op 13 september zagen buren van een huis aan de Koningsweg in Utrecht de inbreker met een tas vol buit naar buiten komen. Toen hij struikelde en viel dook de buurman bovenop hem, terwijl zijn vrouw en zoontje angstig toekeken. C. zou toen hebben gedreigd de man neer te steken, waarop die hem geschrokken losliet en hij kon vluchten.

Onveilig in eigen huis

De advocaat die een aantal van de gedupeerden vertegenwoordigt benadrukte tijdens de zitting hoe groot de impact van woninginbraak is. Veel van de slachtoffers voelen zich maanden later nog altijd onveilig in hun eigen huis. De schade is bovendien niet alleen materieel. Veel sieraden hebben een bijzondere persoonlijke betekenis en zijn onvervangbaar. En op de vele laptops die C. heeft gestolen, stonden honderden foto's die nu voor altijd verloren zijn.
De officier van justitie vond in veertien gevallen bewezen dat Hassan C. de inbraken had gepleegd. De dakloze Utrechter bekende meerdere inbraken waarbij bloedsporen van hem waren achtergebleven. Daarnaast is hij op veel bewakingsbeelden door politiemensen herkend en waren er meerdere getuigen die zijn signalement en die van zijn fiets doorgaven. Bij twee inbraken bleven een petje en een schroevendraaier met zijn dna achter.

Ongewenste vreemdeling

Ook de bedreigingen en het geweld tegen bewoners vond de officier bewezen. Hij eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar tegen de inbreker. De slachtoffers vorderen in totaal ruim 5.000 euro aan schadevergoedingen die C. zou moeten betalen. Daarnaast zit hij nog in zijn proeftijd voor een eerdere veroordeling. Hij zou daarom een voorwaardelijke celstraf van zeven maanden nu ook nog moeten uitzitten.
De aanklager vroeg zich hardop af hoe het criminele gedrag van C. doorbroken kan worden. Hij is tot ongewenste vreemdeling verklaard, maar zijn vaderland Marokko wil hem niet meer toelaten. Hij is eerder veroordeeld tot een zogenoemde ISD-maatregel voor veelplegers, maar omdat hij formeel gesproken eigenlijk uitgezet moet worden, werd hij toen tweeënhalf jaar zonder behandeling opgesloten, zei de verdachte.

Geen herinnering

De verdachte wist zich veel van de inbraken waarvan hij wordt verdacht niet te herinneren. "Als mijn bloed daar lag, zal ik er wel geweest zijn", zei hij onverschillig. Hij had het vooral gemunt op laptops, tablets en sieraden, die hij verkocht om van te leven en zijn verslaving te bekostigen. Hij vond ook wel dat hij straf verdiende, maar niet voor inbraken die hij niet had gepleegd.
Zijn advocaat Geurts vindt de strafeis van het OM veel te hoog. Zij vindt dat het OM onvoldoende bewijs tegen haar cliënt meerdere van de inbraken waarvan hij wordt verdacht. Ook de bedreigingen ontkent hij en die vindt zijn advocaat ook niet bewezen. Bovendien zou de eis van de officier hoger zijn dan in vergelijkbare gevallen is opgelegd.
De rechtbank neemt vier weken de tijd om tot een vonnis te komen en doet op woensdag 18 juli uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.