Nog geen oplossing in zicht voor situatie hondenvereniging en EDO op sportpark Overvecht

UTRECHT - De Utrechtse Rashonden Vereniging en EDO voetbalvereniging zijn boos op de gemeente Utrecht. De twee clubs moeten een veld delen, omdat de gemeente keer op keer blundert, vinden de sportclubs. Het gedoe over wie op welk veld mag en wanneer loopt al tijden en een oplossing lijkt nog niet in zicht.
Het bestuur van hondenvereniging URV is het zat. Tot twee keer toe kregen ze van de gemeente te horen dat de geplande verhuizing wordt uitgesteld. Nu weer met een half jaar. Monique de Bois vreest het ergste. "De laatste keer dat de wethouder met ons heeft gesproken heb ik hem gezegd dat het toch wel voelt als van uitstel komt afstel, maar hij heeft ons bezworen dat dat niet het geval is."
Het kunstgrasveld bij EDO dat in aanbouw is
Het kunstgrasveld bij EDO dat in aanbouw is © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Intussen gebeurt er ook weinig op de velden van voetbalvereniging EDO. Zij wachten op het nieuwe kunstgrasveld, maar de gemeente was even vergeten onderzoek te doen of er wel verlichting mag komen. Dat mag namelijk niet als er vleermuizen zitten. Henrik Wienen vindt dat slordig. "Er komt op ons terrein een nieuw kunstgrasveld waar we hopelijk op kunnen gaan voetballen. We hopen ook dat er verlichting komt, want dat is nog wel onzeker of dat überhaupt gaat gebeuren."

Sportpark Zuilen

De hondenvereniging zit voorlopig nog op hun oude stek op sportpark Zuilen, maar dat is niet geschikt om te blijven vertelt De Bois. "Dit sportpark gaat op de schop. Naast ons komt een voetbalveld en er komt nog een kantinegebouw en er komt woningbouw. En deze sport is adrenalinegevoelig bij honden, dus dan gaan ze blaffen en daar zullen de nieuwe bewoners niet blij mee zijn." En dus ging de hondenvereniging ermee akkoord om een nieuwe plek te zoeken.
De nieuwe plek voor URV op sportpark Overvecht
De nieuwe plek voor URV op sportpark Overvecht © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Die nieuwe plek werd sportpark Overvecht. Vol goede moed hebben ze de afgelopen periode de kantine en het terrein opgeknapt en daar al hun spaargeld in geïnvesteerd. "We hebben een nieuwe keuken en we hebben de bar opgeknapt. We hebben een prachtig hek om het veld heen gezet om te zorgen dat de honden niet kunnen ontsnappen." De afgelopen twee jaar heeft de vereniging geen onderhoud meer gedaan aan de oude locatie en die is nu dus eigenlijk niet meer geschikt om de hondensport te bedrijven.

Voetballen

Bij voetbalvereniging EDO ligt alles stil. Nu de hondenvereniging pas in maart volgend jaar naar de nieuwe plek mag komen heeft EDO wel de ruimte om wedstrijden te organiseren, maar dat is maar tijdelijk. Daarna wil de gemeente dat zij het veld van de hondenvereniging delen. Eén keer in de maand mogen ze het veld gebruiken voor wedstrijden, maar daarmee is het probleem niet opgelost zegt Wienen van EDO. "Wat het grote probleem is dat wij geen velden krijgen die voldoen aan de eigen normen van de gemeente en wij kunnen op de zaterdag onze wedstrijdcapaciteit niet kwijt."

Hondenpoep

De twee clubs lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Leuzen van EDO als 'voetballen in de stront wil toch geen hond', zijn in slechte aarde gevallen bij de nieuwe buren. Du Bois van de hondenvereniging: "Er is een opruimplicht. Sterker nog we hebben een regel dat als er iets gebeurt op het veld door je hond dan trakteer je de volgende les op appeltaart. Daar staan dus best wel sancties op, want gebeurt dat drie of vier keer achter elkaar dan is dat niet zo grappig meer, want dat gaat je extra geld kosten."
De voetbalvereniging heeft inmiddels de spandoeken met de leus weggehaald en vindt dat ze door de gemeente tegen elkaar uitgespeeld worden. Wienen: "Wij houden de gemeente aan de beloftes die zij ons gedaan hebben en ik kan mij heel goed voorstellen dat de hondenvereniging dat ook doet, maar bij elkaar past het niet. Als je goed gaat zoeken naar alternatieven, dan denk ik dat dat voor alle partijen winst is."
En de gemeente? Schriftelijk wil wethouder Maarten van Ooijen reageren. "Dat de verhuizing van de Utrechtse Rashonden Vereniging (URV) van sportpark Zuilen naar sportpark Overvecht Noord met ruim een half jaar is uitgesteld, vinden wij erg vervelend. Door onvoorziene uitloop van werkzaamheden (aanleg kunstgrasvelden) en onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen moest de gemeente toch deze keuze maken." Het lijkt er ook op dat de wethouder de kritiek begrijpt. "Dit is een ontzettend teleurstellende situatie voor URV, aangezien deze vereniging op het punt stond om te verhuizen. Dat beseffen we ons terdege. Het verdient geen schoonheidsprijs."
Donderdag 15 juli wordt er weer over de problemen op sportpark Overvecht gesproken in de gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.