De Gruyter terug in Utrechts straatbeeld

UTRECHT - Op de gevel van de Bemuurde Weerd Oostzijde 3 is de belettering van het kruideniersconcern in ere hersteld.
Honderd jaar geleden werd hier het eerste filiaal gevestigd van De Gruyter. Wethouder Lintmeijer onthult de belettering vandaag. Hij doet dit samen met Peter Sprangers, schrijver van het onlangs verschenen boek over De Gruyter: 'De Kunst van De Gruyter'.
Na de onthulling is het pand toegankelijk voor publiek. De letters zijn aangebracht door kunstenaar Jos Peeters.

LUXE UITSTRALING

De Gruyter-winkels hadden een luxueuze inrichting met kristallen kroonluchters en marmeren toonbanken. Andere kenmerken waren de bijzondere winkelpuien, de verse koffiegeur en het Snoepje van de Week voor de kinderen.
In Utrecht waren twintig winkels: behalve aan de Bemuurde Weerd OZ ook onder meer in de Twijnstraat, Burgemeester Reigerstraat, Kanaalstraat en aan de Amsterdamsestraatweg en het Vredenburg.
De naam van de zaak stond altijd in hoofdletters op de gevel. Het leek op de Jugendstil.

TABLEAUS

Halverwege de vorige eeuw telde het concern 550 filialen. Veertig winkels hadden keramieken tegeltableaus met Brabantse landschappen en exotische taferelen, gemaakt door het Utrechtse bedrijf Holland.
Alleen in dit voormalige filiaal aan de Bemuurde Weerd, dat werd geopend in 1911, zijn de tableaus nog in originele staat. Het pand en de tableaus zijn gemeentelijk monument. Huurder is Stichting Critical Mass die workshops conflicthantering geeft voor jongeren.
Het De Gruyter-concern werd in 1818 opgericht. Het komt van oorsprong uit Den Bosch, maar de succesvolle winkelformule startte aan het Vredenburg. Doordat niet tijdig werd ingespeeld op de veranderde wensen van de consument (breed assortiment van merkartikelen en zelfbediening), sloot het concern in 1977 de deuren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.