Amersfoort stuurt nabestaanden brief over nachtelijke seance op begraafplaats Rusthof

Een draagteam met kist op begraafplaats Rusthof.
Een draagteam met kist op begraafplaats Rusthof. © ANP
AMERSFOORT/LEUSDEN - Waarom heeft de Amersfoortse begraafplaats Rusthof in Leusden een groep spirituele mensen toestemming gegeven om daar na sluitingstijd seances te houden? Daarover krijgen alle nabestaanden van overledenen op Rusthof deze week een brief van burgemeester Lucas Bolsius. Met ouders van overleden kinderen die zelf contact hadden opgenomen wil de gemeente deze week nog in gesprek.
Aanleiding is een tweetal artikelen in het AD, waarin wordt beschreven wordt dat een groep mensen heeft geprobeerd de geesten van overleden kinderen op te roepen bij het Kinderhof op de gemeentelijke begraafplaats. Een vader had bij het graf van zijn kind een achtergebleven camera gevonden en ontdekte zo dat een aantal onbekende volwassenen zich in het donker bij de kindergraven had opgehouden.

Onderzoek naar energieën

Bolsius laat in een verklaring weten dat "een groep spirituele mensen" toestemming had van de directeur van de begraafplaats om onderzoek te doen naar energieën van overleden mensen. Ze wilden dat buiten de openingstijden doen, omdat het dan rustiger is en dat zou het onderzoek ten goede komen.
Met deze beslissing hebben we ons onvoldoende gerealiseerd dat we hiermee naasten van overledenen zouden kwetsen.
Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort
Zo'n verzoek had de begraafplaats nooit eerder gehad, en volgens de burgemeester had er achteraf gezien ook beter niet op ingegaan kunnen worden. De directie werkt volgens de gemeente mee aan een zo breed mogelijk scala aan activiteiten "als het gaat om herdenken volgens diverse religieuze en culturele rituelen, maar ook als het gaat om (historische) onderzoeken". Een medewerker zou de sessie hebben begeleid.

Burgemeester

De vader die de video-opnames vond heeft zowel burgemeester Bolsius als de gemeenteraad van Amersfoort op de hoogte gebracht. Raadsleden zeggen dat ze het vooralsnog aan de burgemeester overlaten over om de zaak op te lossen.
Bolsius zegt dat het de laatste keer was dat de begraafplaats op deze manier wordt opengesteld voor dergelijke onderzoeken. "Met deze beslissing hebben we ons onvoldoende gerealiseerd dat we hiermee naasten van overledenen zouden kwetsen. Vandaar dat dit niet weer een keer zal gebeuren."

Geest oproepen

De gemeente Amersfoort onderzoekt intussen welke handelingen de spirituele groep precies heeft verricht op de begraafplaats. Volgens de verklaring van de gemeente was een sessie in de avond van 11 september bedoeld om spirituele energieën te zoeken. De vader die de camera had gevonden zag volgens de krant echter een poging om de geest van een specifiek kind op te roepen. Ook zouden de 'seances' op twee verschillende dagen hebben plaatsgevonden.
Een woordvoerder van burgemeester Lucas Bolsius laat aan RTV Utrecht weten dat de gemeente op dit moment druk is om iedereen te informeren over wat er vorige maand op de begraafplaats is gebeurd. "We hebben contact met een aantal ouders en deze week volgt er een gesprek. Ook volgt nog een brief aan alle mensen die een overledene hebben begraven of gecremeerd op Rusthof." Rusthof telt ruim 12.000 graven waarin een of meerdere doden hun laatste rustplaats hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.