Streep door plannen Nieuwe Zandpad, toekomst sekswerk in Utrecht onzeker

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Stichting Huisvesting het Nieuwe Zandpad (SHNZ) kan toch niet de werkruimten voor de raamprostitutie op het Nieuwe Zandpad realiseren. Dat laat het college van de gemeente Utrecht weten. De partij kan niet voldoen aan de voorwaarden van de aanbesteding. Daarmee staat de terugkeer van raamprostitutie in Utrecht opnieuw op losse schroeven.
"Dat is bijzonder spijtig, want de afgelopen jaren hebben we met uw raad een grote inspanning geleverd om een veilige en goede locatie te zoeken voor sekswerkers in onze stad", schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Voordat Stichting Huisvesting het Nieuwe Zandpad de aanbesteding won, probeerde de gemeente al tot drie keer toe een commerciële partij te vinden om de nieuwe prostitutieplekken te realiseren.

'Stap voorwaarts'

Burgemeester Dijksma liet in juni nog in een toelichting weten dat de voorlopige gunning aan de stichting "een belangrijke stap voorwaarts in dit langlopende traject" was. "Een stad als Utrecht heeft een plek nodig waar het legale beroep van sekswerker op een veilige manier uitgeoefend kan worden."
De stichting zou niet alleen de in totaal 96 werkruimtes van de prostituees realiseren, maar ook gaan samenwerken met een niet nader genoemde financiële instelling. Die zou producten zoals een betaalrekening, verzekering of hypotheek leveren aan de sekswerkers. Dat moest ertoe leiden dat zij minder gevoelig zouden worden voor uitbuitingspraktijken.

Financiering niet rond

In juni was al duidelijk dat Stichting Huisvesting het Nieuwe Zandpad een zogeheten 'verificatiefase' moest doorlopen. Tijdens dat traject bleek dat de stichting de financiering niet rond kreeg. ABN Amro wilde dat de gemeente garant zou staan als er een lening werd verstrekt. Maar de gemeente zegt daar niet aan te kunnen voldoen, want de gemeenteraad had als voorwaarde gesteld dat de gemeente niet financieel betrokken zou zijn bij de ontwikkeling.
Nu de aanbesteding is mislukt, gaat er een streep door de plannen van het Nieuwe Zandpad. De toekomst van sekswerk in Utrecht is daarmee onduidelijk. Om de impasse te doorbreken komt er nu een expertcommissie onder leiding van minister van Staat Winnie Sorgdrager. Die commissie moet met een voorstel komen, waarin volgens de gemeente "recht wordt gedaan aan de modernisering van dit legale beroep en die een betere positie van sekswerkers, veilige werkomstandigheden en vergunde (thuis)werkplekken voorop stelt". Of daarin ook een rol voor het Nieuwe Zandpad blijft weggelegd, is niet duidelijk.
SHNZ blijft zelf hoopvol. In een eerste reactie laat de stichting weten "verrast, verdrietig en teleurgesteld te zijn dat de gemeente haar aanbieding nu heeft afgewezen". SHNZ wil er alles aan doen om de plannen wel financierbaar te krijgen. "De bouwplannen zijn af en het team staat klaar om ze te realiseren", laat de stichting weten. Daarnaast geven ze aan graag in gesprek te gaan met Sorgdrager.

Nieuwe Zandpad

De toenmalige burgemeester Aleid Wolfsen liet de woonboten op het oude Zandpad in 2013 sluiten, vanwege misstanden zoals mensenhandel en uitbuiting. Het Nieuwe Zandpad moest komen tussen de waterzuivering en de Einsteindreef.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.