Verbijstering over schrappen pont Nieuwer Ter Aa: 'Aanleg fietsbrug is nu noodzaak'

© S.J. de Waard / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)
NIEUWER TER AA - De gemeente Stichtse Vecht en inwoners zijn zeer ontstemd over het schrappen van de pont over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nieuwer Ter Aa. Om veiligheidsredenen wordt de veerdienst voor fietsers en voetgangers per 1 augustus opgeheven, zo heeft Rijkswaterstaat besloten. De gemeente dringt nu aan op de aanleg van een fietsbrug.
De schepen op het Amsterdam-Rijnkanaal zijn groter geworden en het vaarverkeer wordt steeds drukker. Dit zorgt er volgens Rijkswaterstaat voor dat de pont onveilig is. De overheidsdienst baseert zich onder meer op een incident uit 2010, waarbij een schipper werd overvaren. De gemeente wijst erop dat onderzoek heeft uitgewezen dat met een aantal maatregelen de veiligheid van de pont verbeterd kan worden.
Bestuurlijk overleg tussen Rijkswaterstaat en Stichtse Vecht heeft niet tot een oplossing geleid. Wethouder Hetty Veneklaas: "Wij zijn het hartgrondig oneens met dit voorgenomen besluit van Rijkswaterstaat en zullen alle mogelijke middelen inzetten om de pont in de vaart te houden of een fietsbrug te realiseren. We gaan sowieso bezwaar en beroep aantekenen en roepen onze inwoners op dit ook te doen. De veerpont is al sinds 1892 een noodzakelijke (fiets)verbinding en kan niet na 130 jaar trouwe dienst van de ene op de andere dag opgeheven worden zonder goed alternatief."
De pont is een belangrijke schakel voor fietsers. Scholieren, forenzen en recreanten maken er dagelijks gebruik van. Het alternatief, een omrijdroute over de Breukelerbrug, is voor de gemeente geen acceptabele oplossing omdat het niet veilig genoeg is en te veel extra reistijd kost.
De provincie Utrecht steunt volgens de gemeente de komst van een fietsbrug bij het wegvallen van de veerverbinding. "Het betreft een regionale verbinding en daarom gaat de provincie met de gemeente hierover in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat", aldus de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.