Tienduizend mensen belden aan bij visdeurbel in Utrecht

Utrecht - Zeker 10.000 mensen hebben dit jaar op de zogeheten visdeurbel gedrukt. Met de visdeurbel kunnen bezoekers migrerende vissen helpen om de Weerdsluis in Utrecht door te komen.

De visdeurbel is in het leven geroepen om vissen een handje te helpen die richting de Kromme Rijn willen om eitjes te leggen. Met name in het vroege voorjaar, als er nog weinig boten zijn, blijft de sluis soms lange tijd dicht en kunnen de vissen niet verder.

De visdeurbel is geen echte deurbel, maar een website waarop je live onderwaterbeelden van de sluis kunt zien. Zie je veel vissen? Dan kun je op een knop drukken en dan krijgt de sluiswachter een seintje om de sluis te openen.

Vorig jaar werd er 32.000 keer geklikt op de virtuele deurbel, maar dit jaar is het iets anders aangepakt dan een jaar geleden. Als mensen op de bel klikken, wordt er een screenshot gemaakt. Alleen de beelden met een vis erop worden meegenomen in de analyse. Als er geen vis zwemt op het moment dat er op de visdeurbel wordt gedrukt of als de vis al weg is, wordt de melding niet meegeteld. Daarnaast keken er mogelijk minder mensen naar de livestream vanwege corona. In totaal trok de website dit jaar 50.000 mensen, waarvan er 10.000 keer een vis is gezien tijdens het drukken op de visdeurbel.
Verder is er nog iets anders aan de visdeurbel. "De camera staat op een andere plek", laat Anne Nijs van de gemeente Utrecht weten. "Die is iets dichter bij de sluis geplaatst. We denken dat dit daarom een betere plek is, want er worden hier minder vissen gezien die lang op deze plek wachten en daardoor niet eindeloos langs de camera zwemmen", vertelt Nijs.

Vissentelling

Dankzij de vissentelling worden de foto's van de vissen via beeldherkenning geregistreerd en opgeslagen. De meest geziene vis was de baars, daarna kwam de blankvoorn en vervolgens de snoek. Dat de baars veel wordt gezien is volgens Nijs niet zo gek, omdat deze vis niet alleen doorzwemt, maar ook gewoon in het water bij de slis leeft.
Eén deelnemer zag een meerval voorbijzwemmen, dit is de grootste zoetwatervis in Nederland. De meerval, die wel twee meter kan worden, staat goed op beeld dankzij de camera van de visdeurbel. "Deze is wat kleiner en dus geen twee meter. We wisten wel dat hij in de Kromme Rijn zwom, maar niet in het centrum van Utrecht."
Behalve de meerval is Nijs ook positief verrast over het zien van de paling. "Die heeft het heel moeilijk, maar vorig jaar werd hij zes keer gezien en dit jaar negen keer. Hij leeft dus in elk geval nog in Utrecht."

Toekomst deurbel

Op 17 juli gaat de visdeurbel bij de Weerdsluis uit, omdat het vismigratieseizoen dan ten einde is, maar de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht die hier over gaan, beloven dat de visdeurbel volgend jaar terugkomt. Of dit ook echt ieder jaar terugkomt is nog onduidelijk, maar Nijs hoopt in elk geval van wel. "Dan zouden we met die gegevens de vismigratie goed in kaart kunnen brengen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.