Napels aan de Vecht: Utrechtse vuilnisstaking net begonnen, nu al afvalbergen op straat

© ANP
Utrecht - "Het begint nu al een t*ringzooi te worden", briest een twitteraar tegen de gemeente Utrecht. Hij krijgt netjes antwoord, maar het moet gezegd; het is inderdaad al een flinke bende in de stad op dag 1 van de stakingsweek. Napolitaanse toestanden? Daarvoor moeten de afvalbergen nog wel wat hoger, maar smerig is het zeker.
De staking van de reinigingsdienst duurt tot en met maandag. Veel mensen hebben snel nog even hun vuil aan de straat gezet. Dat is zeker in de binnenstad goed te zien. In bijvoorbeeld de Wittevrouwenstraat, Voorstraat en Predikherenstraat liggen stapels vuilniszakken.
Het is de gemeente ook opgevallen. Maar een commercieel bedrijf inhuren om het afval weg te halen, zal niet gebeuren. "Het is vanuit de regelgeving, het stakingsrecht, niet toegestaan dat werkgevers een andere partij inschakelen om dit werk alsnog uit te voeren. Mensen van de sociale werkplaats mogen wel zwerfafval opruimen, denk hierbij aan los afval in bosjes en struiken. Dit is standaard en daar ligt al een contract onder. Dit is ook afgestemd met de bonden."
Vuilnisstaking in Utrecht: 'Hopen dat het snel is opgelost'

Afval binnen houden

De overlast van vuilniszakken en volle prullenbakken wordt de komende dagen waarschijnlijk alleen maar erger. De gemeente doet een beroep op de goede wil en vraagt inwoners om afval zoveel mogelijk in huis te bewaren. "Zo voorkomen we rommel en ongedierte op straat."
Maar wie klein woont en geen buitenruimte heeft, zal er weinig voor voelen om dagenlang tussen de vuilniszakken te zitten "We realiseren dat dit moeilijk is voor deze inwoners", zegt een woordvoerder van de gemeente. Deze groep mag afval dan ook naast de ondergrondse container zetten. "In de stakingsperiode delen we geen boetes uit voor afval op straat."

Calamiteitendienst

Dat al het vuilnis de komende dagen blijft liggen, is niet gezegd. De veiligheid en gezondheid van inwoners staan altijd voorop, stelt de gemeente. "Er is afgesproken met de bonden dat de staking niet tot onveilige (verkeers)situaties mag leiden."
Meldingen over versperring van de openbare weg, glas op straat, naalden of ander drugsafval worden in behandeling genomen en de gladheidsbestrijding en hulp aan nood- en hulpdiensten gaat ook door. "We hebben een calamiteitendienst met collega’s die niet staken", laat de woordvoerder weten. "Collega’s in de wijken zijn aanwezig en zij letten ook op mogelijke gevaarlijke situaties."
Klachten over afval naast containers of zwerfafval worden niet in behandeling genomen. Ook boa's en straatvegers van de gemeente zullen hiervoor niet in actie komen. In de stakingsperiode wordt er verder geen grofvuil opgehaald en ook de drie afvalscheidingsstations (milieustraten) zijn tot en met maandag gesloten.

Markten en schoonmaak na de staking

De markten in Utrecht kunnen gewoon doorgaan. "We hebben de marktkooplieden gevraagd hun afval, zoals gebruikelijk, mee te nemen. Of het schoonmaken door de gemeente na afloop van de markt kan plaatsvinden, kunnen we nog niet aangeven."
De gemeente benadrukt dat na de staking het werk meteen wordt hervat. "We streven naar een inhaalactie voor wat betreft het opruimen en we willen snel weer op de gebruikelijke momenten schoonmaken en opruimen. We verwachten dat dit meerdere dagen in beslag neemt."

Ratten

Niet alleen het smerige aanzicht van opengereten vuilniszakken is Utrechters een doorn in het oog. Er zijn ook zorgen over ongedierte. "Lekker dan met al die ratten", schrijft Cheyenne op Facebook. "Ik hoop dat er genoeg rattenvangers zijn", reageert Sandra.
Simone spreekt de hoop uit dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt en het afval een weekje kan bewaren tot de staking afgelopen is. "Het liefst in een schuur of garage, anders buiten op het balkon. Heb je deze niet, zoek dan een plekje zodat ongedierte er niet of moeilijk bij kan komen. Denk aan ratten, muizen maar ook honden en katten die de zakken kapot bijten. Hou Utrecht schoon en mooi."

De staking heeft te maken met landelijke onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden voor werknemers die in dienst zijn bij een gemeente. De landelijke werkgeversorganisaties VNG en WSGO en de vakbonden FNV en CNV zijn met elkaar in overleg over de cao. De werkgevers hebben een loonstijging van 5 procent geboden, maar de bonden willen 12 procent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.