Spakenburg verbolgen over homofobe spreekkoren: 'Dit gedrag past niet bij de club en deze halve finale'

© RTV Utrecht
Spakenburg - Bij SV Spakenburg zijn ze niet blij met de homofobe spreekkoren die gisteravond van de tribune galmden. "Xavi Simons is homo" werd er gezongen. Voorzitter van de club Marc Schoonebeek geeft aan de spreekkoren te betreuren. "Het past niet bij onze club en bij deze halve finale."
De John Blankenstein Foundation, die zich inzet voor acceptatie van mensen uit de LHBTI-gemeenschap in de sport, gaf eerder vandaag aan teleurgesteld te zijn dat er tijdens het duel niet is ingegrepen. Het wordt volgens de stichting tijd dat een wedstrijd wordt onderbroken bij dergelijke spreekkoren. "Om mensen aan het denken te zetten."
Volgens Schoonebeek is dat gisteren serieus overwogen, maar is toch besloten dat niet te doen. "Jeroen Manschot (scheidsrechter) gaf aan mij aan dat het voor hem niet lang genoeg duurde om de wedstrijd stil te leggen. Hij heeft het volgens mij ook persoonlijk aan Xavi Simons gevraagd, die wilde ook doorspelen."

Excuses en confrontatie

Desondanks vindt de voorzitter wel dat er een grens is overgegaan. "We vinden het buitengewoon vervelend. We hebben natuurlijk ook onze excuses aangeboden aan de directie van PSV en aan de arbitrage. Ook gaat er nog iets persoonlijks naar PSV toe", vertelt hij.
Ook wil de club de supporters die dit hebben gedaan confronteren. "We hebben niet de technologie om precies uit te zoeken wie wat heeft geroepen", benadrukt Schoonebeek. "Maar we weten wel ongeveer uit welke hoek het komt. Met hen willen we in gesprek en daar moet dan iets uitkomen." Wat dat precies is, is nog onduidelijk.
De KNVB laat in een reactie weten alle vormen van discriminerende spreekkoren te veroordelen. "Het is aan de thuisspelende club om in te grijpen bij wanordelijkheden in het stadion", stelt de voetbalbond. Schoonebeek laat juist weten dat die verantwoordelijkheid volgens hem bij de arbitrage ligt.
De KNVB zegt verder dat er na de wedstrijd een onderzoek kan komen of stilleggen had gemoeten en wat daarvoor de argumenten waren. "Vervolgens kan de aanklager besluiten om een tuchtproces richting de club op te starten. Daarbij speelt ook een rol in hoeverre de club zich inzet bij het opsporen van daders." Dat laatste lijkt Spakenburg dus wel van plan te zijn.

'Meten met twee maten'

PSV heeft de KNVB ondertussen een boze brief geschreven over de gebeurtenissen tijdens de halve finale. De club is vooral boos omdat Simons half februari in de uitwedstrijd bij FC Utrecht ook met anti-homospreekkoren werd geconfronteerd.
PSV weigerde eerder dit seizoen een schikkingsvoorstel van 20.000 euro aan de KNVB. De Eindhovense club moest dat bedrag betalen vanwege antisemitische spreekkoren tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax. PSV wilde de boete niet betalen omdat de club vindt dat de KNVB met twee maten meet en niet optreedt tegen homofobe spreekkoren. Na een oordeel van de tuchtcommissie kwam de boete uit op 12.500 euro.
Xavi Simons zelf wilde niet te veel woorden vuilmaken aan het incident. "We wisten dat het een pittige wedstrijd zou worden en dat de fans erachter gingen staan", was het enige dat hij erover zei.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.