Regenboogzebrapad in Utrecht krijgt update: 'Progress Pride-vlag is het meest gehesen'

Een impressie van het nieuwe regenboogzebrapad
Een impressie van het nieuwe regenboogzebrapad © Roy Verhaag
Utrecht - Als het aan de gemeente Utrecht ligt, wordt het regenboogzebrapad in de stad dit jaar nog aangepast. In plaats van het traditionele regenboogthema dat er nu ligt, moet er een zogenoemde 'Progress Pride-vlag' op de weg komen. Het ontwerp moet nog wel worden goedgekeurd door de commissie die aanpassingen in de openbare ruimte beoordeelt.
De aanpassing van het zebrapad op de kruising van het Vredenburg met de Lange Viestraat is een idee van GroenLinks-raadsleden Pepijn Zwanenberg en Melody Deldjou Fard. Zwanenberg was 10 jaar geleden ook initiatiefnemer voor het originele zebrapad, dat moest symboliseren dat Utrecht een inclusieve stad is waar iedereen welkom is ongeacht geaardheid of overtuiging.

Nieuwe vlag

Sindsdien is met de Progress Pride-vlag echter een nieuwe vlag gekomen, die volgens de makers meer nadruk legt op inclusiviteit en progressie. "Waar de regenboogvlag nog steeds een veel gebruikte vlag is, is inmiddels de Progress Pride-vlag de meest gehesen vlag", schrijven de raadsleden bij hun vragen hierover aan het college.
De nieuwe vlag moet volgens hen dan ook een grotere groep aanspreken. "In deze vlag zit een driehoek met kleuren om transgender personen, zwarte mensen, personen van kleur en mensen die zijn gestorven aan aids of leven met hiv beter te representeren."
Het college laat in de reactie op de vragen weten positief te staan tegenover een update van het zebrapad. Wel laat het weten dat dat niet zo snel kan als het duo van GroenLinks had gehoopt. Zij wilden dat het nieuwe zebrapad er zou liggen voor de Canal Pride op 3 juni. "Deze aanpassing vergt helaas meer voorbereidingstijd", aldus het college. De streefdatum is daarom 11 oktober, als het Coming Out Day is.

Niet officieel

Zwanenberg is blij dat het zebrapad nu in een nieuw jasje gestoken wordt. "Een nieuw likje verf was sowieso wel nodig. En gezien alle geweldsincidenten de afgelopen tijd dacht ik: het gaat gewoon niet goed. Daarom is het mooi om nu een stap naar de toekomst te zetten. Het is wel belangrijk dat er daarnaast ook goed beleid is. Want ik geloof heel erg in de kracht van symbolen, maar het moet wel geladen zijn met inhoud. En dat is gelukkig ook zo in Utrecht."
Een regenboogzebrapad is overigens geen officieel zebrapad. Dit omdat het in het kader van de verkeersveiligheid voor sommigen onduidelijk kan zijn dat het een zebrapad is. Met de aanpassing naar de Progress Pride vlag is dat wellicht nog meer het geval, omdat de strepen niet langer horizontaal liggen, maar verticaal. Daarom is in 2013 besloten het zebrapad aan te leggen bij het Nijntje stoplicht, een stoplicht dat 24 uur per dag aanstaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.