Reddingsbrigade waarschuwt zwemmers voor warm weekend: 'Let op, water is écht heel koud!'

Provincie Utrecht - De Reddingsbrigade Utrecht trekt aan de bel nu er een weekend met bijna tropische temperaturen voor de deur staat. Want het kwik van de buitenlucht stijgt, maar de temperatuur van het zwemwater blijft achter. Zwemmers op zoek naar verkoeling nemen dit jaar dus hun eerste duik in heel koud water en de Reddingsbrigade waarschuwt voor problemen. "Als zwemmer kan je kramp krijgen. En een beetje kramp, dat heeft iedereen wel eens gehad, dat is goed te doen, maar als je hele lichaam verkrampt kan je niet blijven drijven."
Dilejan Adams werkt al 25 jaar als vrijwilliger bij de Reddingsbrigade Utrecht en geeft met zijn bedrijfje ook lessen aan mensen over veiligheid op het water. Hij maakt zich zorgen over één ding. Adams: "Het water is nu kouder dan vorig jaar. Toen was het al in april en mei heel warm maar dit jaar was mei niet zo warm als vorig jaar en dus is het water kouder."
En die situatie, gecombineerd met de verwachte toename in het aantal recreanten dat verkoeling gaat zoeken bij stranden, rivieren en plassen, zorgt voor gefronsde wenkbrauwen bij de Reddingsbrigade. Adams: "Dan denk je als zwemmer: 'het is 35 graden, ik spring in water van 17 graden' maar dat verschil is echt héél groot. Dan kan je lichaam van slag raken. Stel het water is 20 graden: dat is dat echt al véél minder."
Dodelijke incidenten
Door nu alvast te waarschuwen, hoopt de Reddingbrigade dan ook fatale ongelukken te voorkomen. Er waren dit jaar al meerdere van zulke dodelijke incidenten. Eind mei overleed een man in een plas bij de Maas in Roermond nadat hij van een boot was gesprongen om een in het water gevallen mobieltje te redden.
In april kwam een visser in Maastricht om het leven toen zijn bootje omsloeg in onstuimig water.
Tips
Dilejan Adams geeft dan ook graag tips zodat dit weekend zonder problemen verloopt. "Het belangrijkste is: ga alleen zwemmen in gebieden waar toezicht is. Dan loop je veel minder risico. En áls je gaat zwemmen waar géén toezicht is, ga dan met iemand anders zodat die kan ingrijpen als het fout gaat."
Adams: "Je ziet mensen wel eens de Haarrijnse Plas proberen over te steken zonder drijfboei. Nou, hoe vlug je ook bent: 200 meter zwemmen kost gewoon een paar minuten. En als je dan niet boven blijft, dan vind ik je niet terug. Dus als je onbewaakt gaat zwemmen, neem dan in ieder geval een drijfboei mee. Of zwem parallel aan de kant."
Maar het beste is dus om iemand aan de kant te hebben die oplet. Alleen dan moet die persoon wel op het juiste letten. Want van het stereotype beeld van een drenkeling, met veel gezwaai met de armen en hulpgeroep, klopt volgens Adams niet zoveel. "Ik doe het al heel lang, maar je zult mij niet horen zegen dat ik het herken." Iemand die verdrinkt beweegt volgens hem vaak juist heel weinig. "Als iemand met twee armen boven water komt, kan ie watertrappelen, en zit ie niet in de problemen."
Benieuwd of jij een drenkeling kan spotten? De video hieronder toont een zwembad waar een kind dreigt te verdrinken. Zie jij op tijd waar?
Badmeesters en Reddingsbrigade-leden moeten juist op andere zaken letten in de zoektocht naar drenkelingen legt Adams uit. "Het ziet er heel verschillend uit. Mensen proberen zwemslagen te maken maar komen niet vooruit. Da's raar. Of mensen die heel vaak van slag veranderen. Dus een paar slagen borstcrawl, dan op de rug, dan schoolslag: da's vaak een teken. Mensen die op hun rug gaan liggen en hun hoofd met moeite boven water proberen te houden. Of dat ze naar een punt in de verte kijken vanwaar ze hulp verwachten."
Ooggetuige? '112 bellen'
En wat als je als ooggetuige iemand ziet verdrinken? Adams: "Ik zou beginnen met 112 bellen. En eigen veiligheid eerst, hè. Op het moment dat je het niet kunt, blijf je aan de kant staan en hou je het slachtoffer in het oog. Kijk dan bijvoorbeeld naar een vast punt aan de overkant vanwaar je een lijn kan trekken naar het slachtoffer. Als de brandweer er dan na 20 min is, zullen ze vragen waar die persoon ligt. Dan kan je dat aangeven."
Als je twijfelt: niet aan beginnen. Het klinkt hard, maar ik zeg altijd: 'liever één slachtoffer dan twee.'
Adams wil iedereen op het hart drukken: denk goed aan jezelf. "Ik zou adviseren: ga alleen het water in als je getraind bent in reddend zwemmen . Als je twijfelt: niet aan beginnen. Het klinkt hard, maar ik zeg altijd: 'Liever één slachtoffer dan twee."
En voor de mensen die dit allemaal als muziek in de oren klinkt, heeft Adams ook nog goed nieuws. De Reddingsbrigade zoekt namelijk altijd vrijwilligers. "We hebben vorige zomer 50 man ingezet en we hadden er nog steeds meer nodig voor alle evenementen die er waren. En het is echt hartstikke leuk om te doen!"