De Bilt: landelijke tropische zaterdag nét niet gehaald, officiële hittegolf lijkt uit zicht

© RTV Utrecht
De Bilt - Om de eerste landelijke tropische dag van het jaar te meten, moest het vandaag in De Bilt minstens 30 graden worden. Dat is op 0,2 graden niet gelukt. Op het warmste moment van de dag was het 29,8 graden. "We zaten écht op het randje", geeft een woordvoerder van Weeronline.nl aan.
"Het is op dit moment nog steeds ruim 29 graden, maar de temperatuur stijgt niet meer." Daarmee lijkt ook een officiële hittegolf uit beeld. Daarvoor moet het twee dagen minstens 25 graden zijn en drie dagen minstens 30 graden in De Bilt. "Nee, dat wordt een lastige. Ik durf wel te zeggen dat dat door de ontwikkelingen van vandaag niet meer gaat lukken."
Hoewel het kwik zaterdag dus niet boven de dertig uit kwam, verwacht Weeronline dat dit morgen wel het geval zal zijn. "De modellen vallen een graadje hoger uit dan vandaag. Dus dat lijkt me meer dan aannemelijk."

Regionale hittegolf bijna een feit

Waar het in De Bilt dus nog geen dertig graden werd, was het dat op verschillende andere plekken in Nederland wel het geval. Op bijna alle meetlocaties in de provincies Limburg, Zeeland en Brabant was het een tropische (zater)dag. Hetzelfde geldt voor enkele regio's in Gelderland en Zuid-Holland.
Voor Woensdrecht kan het nóg mooier worden. Het weerstation in Noord-Brabant mat als enige gisteren en vandaag minstens dertig graden. De twee dagen daarvoor was het ook al minstens 25 graden. Als ze morgen weer minimaal dertig graden meten dan is er daar in ieder geval sprake van een regionale hittegolf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.