Het is weer peukenopruimdag: 'Ze zijn klein, maar absoluut niet onschuldig'

© ANP
Provincie Utrecht - In onder meer Woerden, Utrecht, De Meern, Maartensdijk, Doorn Nieuwegein, Houten en De Bilt gaan vrijwilligers vandaag de straat op om sigarettenpeuken van de straat rapen. Het gezamenlijk oprapen is een actie van het zogenoemde Plastic Peuken Collectief, dat ook oproept tot een internationaal verbod op plastic sigarettenfilters.
"Naar schatting worden twee op drie plastic filters op de grond of in het water gedumpt", aldus het gezelschap. "Ze zijn klein maar absoluut niet onschuldig. Bijna alle sigarettenfilters zijn gemaakt van celluloseacetaat, een kunststof die uit elkaar valt in vervuilende microplastics. Daarnaast lekt een peuk enorme hoeveelheden toxische stoffen die het bodem- en waterleven verstoren."
Wie mee wil doen met de opruimactie, mag zelf weten hoe, met handschoenen en een pincet bijvoorbeeld. De peuken horen bij het restafval. Een deel van de peuken zal echter worden ingezameld om er een kunstwerk mee te maken, dat later op verschillende plekken in het land te bekijken zal zijn, om te beginnen in Utrecht.
In totaal wordt de actie in zeventig plaatsen in Nederland gehouden. Vorig jaar werden er meer dan 400.000 filters weggehaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.