Een meterslange ketting als danspartner tijdens straattheaterfestival Spoffin in Amersfoort

Scene uit de voorstelling
Scene uit de voorstelling © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Amersfoort - Houd een ketting je tegen of brengt hij je samen? Dat is de vraag die de Amersfoortse danseres Estrella Smith centraal stelt in haar nieuwe voorstelling Captured Freedom, tijdens straattheaterfestival Spoffin. Haar danspartner is een zware metalen ketting.
Een meterslange ketting als danspartner tijdens straattheaterfestival Spoffin in Amersfoort
Estrella bindt haar meterslange ketting aan de barre in het danslokaal van het Amersfoortse cultuurcentrum. Door een paar keer sierlijk om haar as te draaien ketent ze zich vast aan de muur. Dan pakt ze haar viool en begint te bewegen. "In de voorstelling stel ik de vraag, wanneer verbindt de ketting en wanneer ketent hij. Het zijn allemaal kleine stukjes die verbinden, maar uiteindelijk kan het ook beperken. Met dat concept ben ik aan de slag gegaan. Wat is er mogelijk als ik vastzit, en wat is er niet mogelijk. Het ijzer van de ketting maakt ook het contrast nog harder, want het ijzer is hard. En om juist die verbintenis en die zachtheid te laten zien, dat contrast vind ik mooi."
Scene uit de voorstelling
Scene uit de voorstelling © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Voor Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij is Estrella gevraagd om een voorstelling te maken. Daardoor kwam ze op het idee van de ketting. "Keti Koti betekent letterlijk verbroken ketenen. En het staat voor vrijheid, gelijkheid en verbondenheid. Dus toen ben ik gaan kijken, hoe kan ik daarmee doorassociëren. In mijn familie zijn ook tot slaaf gemaakten. Zij zijn vanuit Afrika verscheept naar Suriname. Je kan de ketting vergelijken met het slavernijverleden, waar mensen echt werden vastgeketend. Maar ik wil het wel verder trekken dan alleen dat."
Estrella is pas 19 jaar. Ze ademt muziek en dans, en ook tijdens haar schoolopleiding klonken muzikale elementen in veel van haar vakken door: "Ik ben op het Vathorst College heel erg gesteund om bezig te gaan met kunst. Dus niet alleen met de kunstvakken, maar ook dat ik de kunst kon verwerken in de meer reguliere vakken. Dat ik een rap kon maken voor Frans of geschiedenis en video's voor maatschappijleer. Het zit zeker in mijn bloed. Mijn ouders maken ook muziek en mijn broer ook. Vanaf dat ik kon lopen deed ik de zumba mee met mijn vader. Ik ben enorm gesteund om me te ontwikkelen in waar ik van houd. Ik hoop dat ik dat gevoel aan de mensen kan meegeven."
De voorstelling Captured Freedom van Estrella Smith is verschillende keren te zien tijdens straattheaterfestival Spoffin in Amersfoort. Het festival duurt nog tot en met morgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.