Zoogdiervereniging slaagt nog niet in zenderen Utrechtse wolf

Bevestigd: een wolf op de Westerheide tussen Hilversum en Laren.
Bevestigd: een wolf op de Westerheide tussen Hilversum en Laren. © Sjaak Hoogendoorn
Provincie Utrecht - Wolvendeskundigen van de Zoogdiervereniging zijn er nog niet in geslaagd om een wolf die in de provincie Utrecht rondloopt een zender te geven, zegt BIJ12, de organisatie die voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben daar in juli om gevraagd, nadat er meldingen waren dat een wolf wandelaars met honden benaderde. Er hebben zich daarbij geen incidenten voorgedaan.
GroenLinks (7 zetels), samen met BBB de grootste fractie in de Provinciale Staten van Utrecht, en de Partij voor de Dieren (3 zetels), hebben woensdag vragen gesteld over het plan. De partijen vinden dat er zo weinig onderbouwing voor is, dat de provincie de opdracht tot zenderen van het roofdier zou moeten intrekken. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights maakte eerder deze maand al ernstig bezwaar en wil dat de provincie gaat handhaven als iemand probeert de wolf een zender te geven.
De wolf is een beschermd dier en mag niet verstoord, verjaagd of beschoten worden. Om een wolf te zenderen moet het dier beschoten worden met een verdovingspijltje. Daarna wordt een zender ingebracht. Vanaf dat moment kan gevolgd worden waar de wolf is, en of het steeds hetzelfde dier is dat honden opzoekt. De Zoogdiervereniging hoopt dat de wolf zodanig schrikt van de pijnprikkel van het schieten met een verdovingspijltje dat het dier mensen in het vervolg weer mijdt, wat natuurlijk gedrag is voor wolven. In Nederland zijn nog niet eerder wolven van een zender voorzien.
Op de Utrechtse Heuvelrug lopen volgens BIJ12 twee wolven. Het jonge dier dat wandelaars met honden opzoekt is een nakomeling van de roedel van de Noord-Veluwe. De andere wolf is nieuw voor Nederland en komt uit een Duitse roedel. GroenLinks en de PvdD willen weten of alle andere manieren om de wolf bij wandelaars weg te houden zijn uitgeprobeerd. Ook vragen zij zich af of er wetenschappelijk bewijs is dat zenderen van een wolf helpt om ongewenst gedrag af te leren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.