Projectie Palestijnse vlag op Domtoren stopgezet, helikopter boven stad achterhaalt locatie

© Justice Now!
Utrecht - Op de Domtoren in Utrecht was vanavond enige tijd de Palestijnse vlag geprojecteerd. De gemeente Utrecht, die eigenaar is van de Dom, laat weten dat er geen toestemming was voor de actie die inmiddels is stopgezet.
Het initiatief voor het tonen van de Palestijnse vlag op de Dom kwam van Justice Now! van Extinction Rebellion. "Het stadsbestuur heeft geen toestemming verleend voor de projectie, ongeacht de inhoud", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Daarom werd achterhaald waar de projectie vandaan kwam, met als doel deze te beëindigen." Om de locatie van de projectie te achterhalen, vloog een helikopter boven de stad.
De initiatiefnemers lieten eerder vanavond weten dat de actie een blijk is van solidariteit met het Palestijnse volk. De actiegroep reageerde daarmee naar eigen zeggen op het hijsen van de Israëlische vlag op het Binnenhof en in verschillende steden. "Daarbij is het een reactie op het verbannen van pro-Palestinademonstraties en het tonen van de Palestijnse vlag in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. De vlag staat symbool voor het recht op vrijheid, wederkeer en zelfbeschikking van het Palestijnse volk."

'Zet in op de-escalatie en vrede'

De actievoerders zeiden geschokt te zijn door de geweldsuitbarstingen en keuren mensenrechtenschendingen aan beide kanten af. "Palestijnen leven al decennia lang onder een apartheidsregime en krijgen regelmatig te maken met grove oorlogsmisdaden. De aanstaande invasie van Gaza is hier slechts het meest recente voorbeeld van. Dit een halt toe roepen is de enige manier om het geweld te stoppen."
De actievoerders roepen daarnaast de Nederlandse overheid op om zich in te zetten voor de-escalatie en vrede. Ook eisen ze dat Nederland gehoor geeft aan de oproep van de Spaanse minister Ione Belarra om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu terecht te laten staan voor oorlogsmisdaden bij het Internationaal Strafhof.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.