File op Utrechtse snelwegen vermijden? Sluiproute door Vianen levert binnenkort een boete op

© RTV Utrecht
Vianen - Vianen kampt al jaren met sluipverkeer en daarom wordt sluipen door het stadje verboden. Met een campagne wil de gemeente de sluipers vast waarschuwen: blijf op de snelweg. Wie dat niet doet, kan binnenkort een boete verwachten.
Zo'n beetje elke doordeweekse dag is het in de avondspits druk op de weg in Vianen. Niet alleen met mensen die in Vianen wonen, maar vooral met sluipverkeer. Buurtbewoners storen zich er al jaren aan en daarom komt er een verbod op sluipen. Waarom zo'n rigoureus verbod en kan je rond etenstijd nog op bezoek bij je tante? De vragen én antwoorden lees je hier.

Is de sluiproute door Vianen echt zo druk?

Het korte antwoord? Ja. Tellingen van een paar jaar geleden laten zien dat honderden automobilisten tijdens een doorsnee avondspits de files op de snelwegen richting het zuiden mijden. Ze sluipen door Vianen en pakken de oprit bij Lexmond. Onderzoekers spraken in een rapport al van een 'groot en structureel probleem'.
Voor Vianen, dan, want de sluiper wint er volgens hetzelfde onderzoek wel degelijk tijd mee: zo'n vijf minuten ten opzicht van de snelweg. Volgens hetzelfde rapport is de sluiproute in de spits dan ook 'te aantrekkelijk'. Buurtbewoners klagen ondertussen over stank, herrie en drukte.
Sluipverkeer in Vianen langdurig probleem: 'Bumper aan bumper'

Hoe werkt het verbod?

Officieel worden 'inrijverboden' ingesteld in Vianen. Dat werkt zo: onder andere inwoners en werknemers van bedrijven in Vianen kunnen gratis een ontheffing aanvragen. Heb je géén ontheffing, dan mag je tijdens de avondspits Vianen niet meer gebruiken als sluiproute.
Er komen camera's te staan bij de oprit van de A27 bij Lexmond. Die scannen alle kentekens van voertuigen die voorbijrijden. Wie straks zonder ontheffing tussen 15:00 en 19:00 uur voorbijrijdt, krijgt een boete. Het doel? Zorgen dat automobilisten de snelweg gebruiken. Je kunt trouwens ook een dagontheffing aanvragen; die kost 3 euro.
Komende zomer rijdt hier geen sluipverkeer meer
Joop van Montfoort, wethouder mobiliteit Vijfheerenlanden

Kan je nog op bezoek bij je tante in Vianen?

Zeker. Je mag Vianen tijdens inrijverbod nog wel ín, maar dan er niet via de andere kant uit. Als je in Vianen moet zijn, kan dat dus gewoon. Wil je daarna dóór naar Meerkerk (binnen de genoemde tijden), dan moet dat via de snelweg. Tenzij je dus een ontheffing hebt.

We betalen toch wegenbelasting, hoe zit dat?

Dat is onderdeel van de kritiek die de gemeente op het plan kreeg. Maar het belang van omwonenden weegt zwaarder dan dat van de filerijders, aldus wethouder mobiliteit van de gemeente Vijfheerenlanden, Joop van Montfoort. Luister hier wat hij erover zegt.
Kritiek: we betalen toch wegenbelasting?

Krijgen sluipers straks altijd een boete?

In principe wel, want de controle gaat via camera's. Alle kentekens worden geregistreerd. Wie geen ontheffing heeft, krijgt volgens de gemeente de eerste keer een waarschuwing. Bij nog een overtreding volgt een boete. Dat gaat allemaal automatisch en hetzelfde als bij boetes voor bijvoorbeeld door rood rijden.

Waarom laten de maatregelen al zo lang op zich wachten?

Die vraag hebben we voorgelegd aan de wethouder. Volgens hem is het huidige plan van de inrijverboden uniek en 'moet Vijfheerenlanden het wiel uitvinden'. Eerder heeft de gemeente meerdere pogingen gedaan om het sluipverkeer te verminderen, zegt hij.
Verkeerswethouder over pogingen om sluipverkeer te verminderen

Wanneer gaat het verbod in?

De gemeente Vijfheerenlanden start nu eerst een campagne. Er komen borden in Vianen te staan om automobilisten op het naderende sluipverbod te wijzen. "Hou het hier leefbaar; blijf in de spits op de snelweg", staat erop. Waarschijnlijk in maart gaat het verbod in. Na een waarschuwingsperiode worden de eerste boetes uitgedeeld.
Wethouder Van Montfoort verwacht dat dit de oplossing is voor de overlast in zijn stadje. "Komende zomer rijdt hier geen sluipverkeer meer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.