Schat uit Romeinse Rijk gevonden in Utrechtse polder: 'Dit is Lord of the Rings 2.0'

© RTV Utrecht
Utrecht - 'Wat is dit nou weer?' vraagt Erik Natte zich af als hij in een polder boven Utrecht (de exacte locatie blijft geheim) een modderig voorwerp uit de grond schept. Hij legt zijn metaaldetector op de grond, maakt de vondst voorzichtig schoon en ziet dan een adelaar met een lauwerkrans tevoorschijn komen. Het blijkt een Romeinse zegelring te zijn.
Erik is regelmatig in de natuur tussen zijn woonplaats Hilversum en Utrecht te vinden. Al tien jaar lang mag hij zich metaaldetectorist noemen, maar in plaats van aan de lopende band schatten opduikelen, komt hij meestal bedrogen uit. "Ik zie het dan ook meer als ontspanningsuitje van soms een drukke werkweek."
Toch neemt dat ontspanningsuitje een spectaculaire wending als de detector van Erik opeens een gek geluid maakt. "Bij een rond object hoor je een korte plop. Een jankerig geluid duidt op lood of zink. En bij een ijzersignaal hoor je een bromtoon. Maar dit was een mix van alles. En bij zo'n twijfel moet je altijd graven en dat deed ik dan ook."

Een unieke vondst

Ondanks het feit dat Erik al urenlang door een dikke blubberlaag ploetert, graaft hij een diepe kuil. "Ik moest zeker 25 centimeter wegscheppen. Met lichte tegenzin, want eigenlijk dacht ik dat het niks zou opleveren." Hij besluit door te zetten.
Erik tijdens een eerdere zoektocht
Erik tijdens een eerdere zoektocht © Eigen foto
Erik twijfelt eerst of het wel écht is wat hij ziet. "Zo'n grote, lompe ring had ik nog nooit gezien. Dit is Lord of the Rings 2.0." Hij besluit een foto in een aantal appgroepen te delen. "Ik kreeg meteen reactie: 'Hé, dat is Romeins', zei iemand." Heel zoekend Nederland is daarna ondersteboven van de vondst, blikt Erik terug. De Romeinse ring dateert uit 200-300 na Christus. "Ook in een internationale Facebookgroep waren ze volledig flabbergasted."
Gek is die verbijstering niet. "Het is archeologisch gezien een unieke vondst. Bij een veilig kan ie zo 3.500 tot 4.000 euro opleveren", legt Erik uit. Toch is hij niet van plan de ring te verkopen. "Ik vind dat mensen hem moeten zien. Daarom ben ik ook met een museum in gesprek. Misschien dat het dan straks tentoongesteld wordt."

Schatten aanmelden

Twee dagen in de week, van vroeg tot laat, is Erik in akkers, weilanden en polders te vinden. "Ik vond ooit een gouden ringetje, later een groot stuk zwaard uit de bronstijd en ook een speciaal muntje van Lodewijk de Vrome, maar dit overtreft alles. Het is mijn nieuwe topstuk."
Erik, die als video-editor bij diverse omroepen werkt, slaat het stuk voorlopig op in een kluis die hij ergens in Nederland heeft staan. Voor de metaaldetectorist in de dop heeft hij tot slot nog een dringend verzoek: "Meld je gevonden schatten altijd aan bij het PAN. Via dit digitale systeem krijgen archeologen een nóg beter beeld van hoe de Nederlandse geschiedenis in elkaar zit."

De Romeinse zegelring heeft een onyx-steen waarop de adelaar afgebeeld staat. Omdat het sieraad zeker 1800 jaar onder de grond lag, is het zwart uitgeslagen - oftewel geoxideerd. "Dat bevestigt ook de oudheid", legt Erik uit. "Je kan het weer helemaal schoon en blinkend krijgen, maar die diepe, zwarte laag spreekt verzamelaars juist aan. Als je dat herstelt, keldert de waarde."

De exacte locatie geeft hij niet prijs, maar dat het in de buurt van de Limes - de oude grens van het Romeinse Rijk - is geen geheim.

Wouter Hinrichs, archeoloog in de provincie Utrecht, is ook verguld met Eriks vondst. "Het is mooi om te zien dat zo'n prachtige Romeinse ring zo goed bewaard is gebleven. Deze ring is weer een bewijsstuk van het interessante Romeins verleden van onze provincie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.