Polder Rijnenburg zet de Utrechtse politiek op scherp

© Google Maps
PROVINCIE UTRECHT - Hoe ziet de toekomst van Polder Rijnenburg eruit? Op die vraag lijken coalitiepartijen D66 en Groenlinks en oppositiepartij VVD het maar niet eens te worden.
GroenLinks vindt dat er met name ruimte moet zijn voor duurzame energie. "We willen graag veel woningen bouwen maar die willen we het liefst op plekken waar je snel bij openbaar vervoer bent. Bijvoorbeeld bij de Jaarbeurs of bij station Lunetten. Dat lijkt ons logischer. Er is nog veel meer mogelijk dan bouwen in Rijnenburg", vertelt Floor de Koning van GroenLinks vanavond tijdens het radioprogramma Stadhuisplein op Bingo FM.
Iets waar de VVD het niet mee eens is. De partij wil het liefst zo snel mogelijk gaan bouwen in de polder: "We denken dat we over vijf tot zeven jaar daar kunnen bouwen. Voor het extra verkeer zijn oplossingen. Zo kun je de tramlijn tussen Utrecht en Nieuwegein doortrekken en op korte termijn kun je de busbaan doortrekken. Daarnaast kunnen er zonnepanelen gebouwd worden", stelt Gertjan te Hoonte van de VVD.
D66 ziet liever een tussenweg. "Natuurlijk moeten we eerst bouwen waar al goed openbaar vervoer is. Maar ik denk dat de woningnood in Utrecht zo hoog is dat we ook in Rijnenburg moeten bouwen. Maar dan moet het ov wel in orde zijn in de polder. Het gebied moet eerst onderdeel worden van de stad", legt Susanne Schilderman van de D66 uit.
Volgens Schilderman zorgt het meningsverschil met GroenLinks niet voor frictie tussen de twee coalitiepartijen: "Waar we het niet over eens zijn is of we daar willen bouwen. Maar op het duurzame stuk vinden we elkaar. En ook op het feit dat we goed openbaar vervoer willen. We zijn twee andere politieke partijen dus we zijn het niet altijd met elkaar eens", benadrukt ze.

HEET HANGIJZER

Wat er gebouwd moet worden in de polder zorgt al jaren voor gesteggel. Vorige week werd duidelijk dat het college van Utrecht naar Den Haag moet om te zeggen dat er niet gebouwd kan worden in Polder Rijnenburg. Die opdracht kreeg het college van een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad. De opdracht was verpakt in een motie, die werd ingediend door de coalitiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie. De complete oppositie stemde tegen.
Polder Rijnenburg en Reijerscop
Polder Rijnenburg en Reijerscop © Gemeente Utrecht
De opdracht is een reactie op de commotie die is ontstaan over de plannen van het college om in de polder windmolens en zonnepanelen te plaatsen. De polder hoort na de gemeentelijke herindeling in 2001 bij de gemeente Utrecht met het idee om er woningen te bouwen. Maar die bouw zou pas moeten beginnen na 2030. Tot die tijd is het een pauze-landschap. In de plannen van het college blijven de windmolens tot minimaal 2042 staan waardoor bouwen in het gebied lastiger wordt, volgens de oppositie, ook na 2030.
Eind dit jaar wordt een besluit genomen over de toekomst van polder Rijnenburg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.