Buurtwerkkamer zoekt tijdelijk onderkomen na brand: 'Wie helpt ons?'

© 112mediautrecht
UTRECHT - Bij de brand zaterdagochtend vroeg in Leidsche Rijn zijn meerdere kantoorpanden verwoest, waaronder het kantoor van de Buurtwerkkamer. Elke dag was er wel aanloop, vertelt teamcoördinator Ruud Kramers aan RTV Utrecht. Hij zoekt dan ook een nieuw onderkomen en doet een oproep: "Wie heeft tijdelijke huisvesting voor ons?"
Zo'n 60 mensen zitten zonder werkplek na de brand van vannacht. Niet alleen het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) maar ook de Buurtwerkkamer, RAUM, de Jonge honden, allemaal zitten ze zonder werkplek.
Mensen stonden met tranen in hun ogen aan het hek.
Ruud Krakers
Het zorgt voor veel verdriet bij mensen die er wekelijks komen. "Ik trof vanochtend veel buren aan toen ik bij de brand aankwam. Mensen stonden met tranen in hun ogen aan het hek te kijken hoe de boel narookte", vertelt Ruud Krakers van de Buurtwerkkamer. "Het is heel surrealistisch"
Van het pand aan het Berlijnplein is nagenoeg niets over.
Van het pand aan het Berlijnplein is nagenoeg niets over. © Rogier Boogaard
Wat het grootste verschil gaat zijn? "Maandag kan je niet meer bij ons binnenlopen. Of komen eten op woensdag, naar de spelletjesavond op vrijdag." Want ook in coronatijd, ging dat allemaal door, vertelt Krakers. "Er gebeurde nog veel in het gebouw. In de eerste lockdown lukte het om open te blijven, nu gingen we wat zaken beperken, voor sommige bezoeken moest je een afspraak maken bijvoorbeeld."

Centrale ontmoetingsplek

De Buurtwerkkamer is een plek in de buurt waar iedereen samenkomt, legt Krakers uit. "Krachtige mensen zetten zich in voor de kwetsbare mensen in de buurt. Het is een centrale ontmoetingsplek van en voor de buurt, waar iedereen terecht kan met bijvoorbeeld een hulpvraag of een leuk idee."
Ruud en zijn collega's, voordat de brand het pand in de as legde.
Ruud en zijn collega's, voordat de brand het pand in de as legde. © Ruud Krakers
Er zijn vier minderjarige jongens aangehouden van 16 en 17 jaar oud, op verdenking van betrokkenheid bij de brand. Krakers denkt dat het een gevolg is van de coronamaatregelen. "Er is helemaal niks meer voor deze leeftijdsgroep. Samenscholen mag niet meer, buurthuizen zijn dicht, ze kunnen niet naar de bioscoop, niet naar de kroeg. Ze willen ook niet bij hun ouders thuis op de bank zitten."

'Dit is de prijs die je betaalt voor de maatregelen'

Verveling is het gevolg, denkt Krakers. "Dan gaan ze kattenkwaad uithalen. En die jongens realiseren zich waarschijnlijk niet wat ze hebben aangericht. Dat is absoluut geen excuus", voegt hij eraan toe. "Dit valt niet goed te keuren. Maar dit is de prijs die je betaalt voor de maatregelen."
De vier verdachten worden dit weekend of maandag gehoord, laat een politiewoordvoerder weten. Hun betrokkenheid bij de brand wordt nog onderzocht. Ondertussen kijkt Krakers voorzichtig vooruit. "Ik kan me niet voorstellen dat ik hier maandag niet binnenloop. Maar we zullen in contact blijven met de buurtbewoners en vrijwilligers, bijvoorbeeld via beeldbellen."

Een tijdelijk onderkomen

Krakers doet ook een oproep: "Voor de mensen die dit lezen, we zijn op zoek naar tijdelijke, of misschien wel permanente huisvesting." Via de website kan men contact opnemen met Ruud Krakers.
Inmiddels is er ook een doneeractie opgezet voor theatergroep NUT.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.