Celstraffen in eerste snelrechtzittingen over avondklokrellen in Utrecht en Amersfoort

© Koen Laureij
UTRECHT - Een 32-jarige man uit Den Dolder en een 20-jarige man uit Amersfoort zijn veroordeeld tot celstraffen voor hun betrokkenheid bij de avondklokrellen eerder deze week. De Amersfoorter moet een maand de cel in voor het gooien van een steen naar agenten, de man uit Den Dolder kreeg drie maanden voor het plaatsen van opruiende berichten in een chatgroep.
De man uit Den Dolder plaatste de berichten in een chatgroep die '25 januari rellen 030' heette. Hij schreef onder meer: "Ik kan een gestolen transporter achteruit de Albert Heijn binnenrijden en in brand zetten". Ook gaf hij aan tien tot vijftien cobra's in bezit te hebben. Dat is zwaar vuurwerk.
De verdachte zei dat hij een grap maakte. Maar de rechtbank ging daar niet in mee.
De 20-jarige Amersfoorter gooide volgens de politie een steen naar agenten op De Stier in Amersfoort. Vier agenten zagen dat gebeuren en beschreven een man met zwarte jas en rode broek, de verdachte. Ondanks dat de man vandaag opnieuw in diezelfde rode broek verscheen, ontkende hij de steen gegooid te hebben.
Zijn advocaat zei dat op basis van het signalement ook niet vastgesteld kan worden dat het om dezelfde man gaat. "Het signalement van verdachte is erg algemeen en heel veel jongeren dragen een rode trainingsbroek. Mijn broertje ook", zei de raadsvrouw.
De Amersfoorter had zijn broertje meegenomen die verklaarde dat hij hem geen steen had zien gooien, maar de rechter vond de verklaringen van de vier agenten zwaarder wegen en veroordeelde de man tot twee maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk.

Snelrecht

Sinds de invoering van de avondklok op zaterdag zijn er her en der in het land verschillende rellen uitgebroken. In onder meer Utrecht en Amersfoort werden vernielingen aangericht. In Veenendaal werd afgelopen week een noodbevel afgegeven om te kunnen optreden bij ongeregeldheden.
Minister Grapperhaus zei dinsdag al keihard op te zullen treden tegen de relschoppers en dat de verdachten onder het snelrecht vallen. Dat betekent dat ze zo snel mogelijk voor de rechter gebracht worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.