Instellingen

Amersfoort laat Nationale Ombudsman onderzoek doen naar Rusthof-seance

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort heeft de Nationale Ombudsman gevraagd onafhankelijk onderzoek te doen naar de Rusthof-seance die op 11 september op de begraafplaats plaatsvond. Ook worden er huisregels voor de begraafplaats opgesteld en is er contact met het Openbaar Ministerie of er sprake is van grafschennis.
De spirituele sessie kwam aan het licht toen een vader bij het graf van zijn kind een camera vond en zo ontdekte dat een groep van zes onbekende volwassenen zich in het donker bij de kindergraven had opgehouden. Daarvoor zou de directeur van de begraafplaats groen licht hebben gegeven. De groep spirituele mensen zou in de avond van 11 september onderzoek hebben gedaan naar de energieën van overleden mensen door geesten op te roepen en met lampjes rond te lopen.

Grafschennis

Volgens de gemeente bepaalt de ombudsman zelf welke onderzoeksthema's en vragen er beantwoord gaan worden. In ieder geval staat de precieze gebeurtenis op 11 september centraal, net als een reconstructie naar het verlenen van toestemming om de seance te houden en een oordeel over het handelen van de gemeente na de vondst van de camerabeelden.
"De gebeurtenissen hebben veel los gemaakt in de Amersfoortse samenleving. En dat raakt ook het vertrouwen in de overheid. Het onderzoek moet een bijdrage leveren om dat vertrouwen te herstellen", stelt de gemeente. Ouders worden bij het onderzoek betrokken. De gemeente verwacht de uitkomsten binnen een paar weken, die onder meer moeten leiden tot nieuwe huisregels voor Rusthof.
Ook zijn er naar aanleiding van de bijeenkomst tussen ouders, burgemeester en de directeur van Rusthof op 14 oktober een aantal afspraken gemaakt. Zo staat de gemeente in contact met het OM met de vraag of er sprake is van grafschennis, waar volgens de gemeentewoordvoerder deze week nog uitsluitsel over moet komen. Daarnaast is er een lijst opgesteld met antwoorden op vragen van nabestaanden.

Gesprek met seance-groep

Volgens de gemeente blijkt dat nabestaanden graag een gesprek hebben met de groep die op Rusthof is geweest. Daarvoor wil de gemeente een moment inplannen nadat het onderzoek van de ombudsman is afgerond, mits de spirituele groep daar zelf mee instemt.
De seance is al weken onderwerp van gesprek. Het leidde tot een doodsbedreiging aan het adres van burgemeester Bolsius, de SGP heeft Kamervragen gesteld en de eerste ouders deden al aangifte van grafschennis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.