Nabestaanden ontsteld na rapport over seance op begraafplaats: 'Dit is de burgemeester aan te rekenen'

AMERSFOORT/LEUSDEN - Nabestaanden van kinderen die zijn begraven zijn op begraafplaats Rusthof voelen zich overvallen door de gemeente Amersfoort. Die deelde vandaag beelden van de seance, zonder dat zij daarin gekend zijn. "Onbegrijpelijk en onverantwoord."
Nabestaanden reageren ontsteld na het zien van de video's. "Ik wil diegene niet zien, of ik wil hem iets heel ernstigs aandoen", zegt Radia Drost-Laabidi. "Ik zie diegene nog vragen: ben je dood met of zonder pijn? Ben je snel dood gegaan? Dat is toch niet normaal."
Nabestaanden ontsteld na rapport over seance op begraafplaats: 'Dit is de burgemeester aan te rekenen'
"We zouden onze kinderen het liefst laten herbegraven op een begraafplaats waar we zeker weten dat dit nooit en te nimmer zou plaatsvinden", vult haar man Floor aan. "En die garantie hebben we nu niet. Want stel dat er een commissie zou komen en we zijn tien jaar verder... De maat is vol."
Daarnaast spreekt hij van een 'bestuurlijke flater'. "Als je ziet dat er op 14 oktober informatie aan de ouders is verstrekt, er een kort geding heeft plaatsgevonden, er een Wob-verzoek moet komen, dat de informatie anders is dan dat-ie op 14 oktober was, dat vind ik de burgemeester aan te rekenen."

Video-opnames

In oktober kwam aan het licht dat een groep van zes 'onderzoekers' op 11 september na sluitingstijd onder begeleiding van een begraafplaatsmedewerker geprobeerd heeft eventueel aanwezige energieën te meten. De gemeente besloot na een Wob-verzoek van RTV Utrecht een deel van de correspondentie met de paranormale groep openbaar te maken. Daar is vandaag een aantal video-opnames aan toegevoegd.
Advocaat Jan Visscher vindt het 'onbegrijpelijk en onverantwoord' dat de beelden nu gedeeld zijn. Hij staat tientallen ouders bij die gezamenlijk een aangifte van grafschennis tegen de directeur van Rusthof en de spirituele groep hebben ingediend. "De ouders is op een eerder moment beloofd de beelden op een besloten moment te kijken. Nu worden ze in een keer online gezet, zonder overleg met nabestaanden."

Verdrietig

"Ik snap die reactie", stelt burgemeester Lucas Bolsius. "Alles wat er gebeurd is, is uitermate verdrietig. Maar u moet zich rekenschap geven dat we te maken hebben met meer dan 350 kinderen die op het Kinderhof liggen en meer dan 9000 graven op Rusthof. Dus we hebben zeer zorgvuldig gekeken naar waar het ging om de graven die we zeker aan nabestaanden konden koppelen, dat die nabestaanden die beelden hebben kunnen bekijken."
Burgemeester Bolsius van Amersfoort reageert op rapport over seance op kinderbegraafplaats
Dat er te weinig rekening is gehouden met de nabestaanden bij het verlenen van toestemming aan de seance is een van de belangrijkste conclusies van de ombudsman. Dat vindt de burgemeester als eindverantwoordelijke pijn doen. "Dat raakt het college, dat raakt mij in het hart. En daar loop ik niet voor weg."

Geen informatie

De laatste weken was er veel kritiek op de gemeente, die volgens betrokken ouders geen informatie meer zou delen en zich zo zou verschuilen achter het onderzoek van de ombudsman. "Iedere keer een stukje informatie zou ook niet het totale verhaal geven. Dat maakt het zo ingewikkeld. Dat maakt dat we enorme dilemma's hebben gevoeld op het gebied van zorgvuldigheid en snelheid", stelt de burgemeester. Hij benadrukt dat het onderzoek van de ombudsman bedoeld was om in een keer objectief alle betrokken informatie naar buiten te kunnen brengen.
De ombudsman geeft aan dat er een "breed maatschappelijk gesprek" moet komen over het karakter van de begraafplaats en welke activiteiten daar thuishoren. Ook loopt er binnen de gemeente nog een onderzoek naar de directeur van Rusthof, die door de gebeurtenissen op non-actief is gesteld.
Ondertussen loopt er dus nog een collectieve aangifte van grafschennis tegen de Rusthof-directeur en de spirituele groep. Het Openbaar Ministerie moet nog bepalen of het overgaat tot vervolging. Daarnaast kijkt de gemeente op een later moment of er een gesprek te faciliteren is tussen de spirituele groep en nabestaanden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.