Hoeveel huizen kunnen er nog bij in Nieuwegein? Groeistad loopt tegen grenzen aan

NIEUWEGEIN - 'Niet mauwen maar bouwen' is het motto als Nieuwegein vijftig jaar geleden ontstaat. Om de vele woningzoekenden uit vooral Utrecht een dak boven het hoofd te bieden, schieten de huizen er op dat moment als paddenstoelen uit de grond. Nu opnieuw woningnood heerst, is een van de grote vragen in verkiezingstijd: hoe kan Nieuwegein gezond verder groeien?
Hoeveel huizen kunnen er nog bij in Nieuwegein? Groeistad loopt tegen grenzen aan
We kunnen niet meer zeggen: we gaan gewoon bouwen
Alma Feenstra, lijsttrekker GroenLinks
Voor een sociale huurwoning sta je meer dan tien jaar in de rij, prijzen van huurhuizen stijgen aldoor en overbieden is tegenwoordig ook hier de norm. Ja, de vraag naar woningen in Nieuwegein is groot. Toch zette de gemeente onlangs de plannen voor meer dan 3000 nieuwbouwwoningen in de ijskast. Er komt eerst een vervolgonderzoek naar de leefbaarheid in de groeiende stad.
Nieuwegein groeit nog altijd. In 2017 dacht de gemeente nog uit de voeten te komen met het bouwen van 3.500 huizen tot het jaar 2030. Later steeg die ambitie naar 5.000 en inmiddels zijn er bouwlocaties aangewezen voor een kleine 9.000 nieuwe woningen. De voorlopige bouwstop geldt voor meer dan 3.000 huizen, van sociale huur tot koop, waarvoor nog geen projectontwikkelaar is.

Hieronder vallen allerlei woningen, van sociale huur tot koop. Volgens de Woonvisie in Nieuwegein moet er overigens vooral worden gebouwd voor starters, zogenoemde 'stijgers', ouderen en mensen die zorg nodig hebben. Er zijn relatief veel eengezinswoningen in Nieuwegein. Naar verwachting is er de komende jaren vooral behoefte aan appartementen.

Ruimte nodig voor voorzieningen

Het eerdere onderzoek 'De groeiende stad', aangevraagd door onder meer de ChristenUnie, laat bijvoorbeeld zien dat Nieuwegein 230 speeltuinen heeft, twee musea en vijftien huisartsenpraktijken, en dat in leegstaande kantoorpanden nog ruimte is voor eventuele nieuwe huisartsenpraktijken als er meer inwoners komen. Ook is er aandacht voor groen en mobiliteit.
Alma Feenstra (GroenLinks) ziet bouwen niet als dé oplossing voor de woningnood
Alma Feenstra (GroenLinks) ziet bouwen niet als dé oplossing voor de woningnood © RTV Utrecht
"We kunnen niet meer zeggen: we gaan gewoon bouwen en we zien wel hoe de stad zich ontwikkelt. Als de huizen er eenmaal staan, kunnen we niet meer terug", zegt GroenLinks-lijsttrekker Alma Feenstra. Na haar verzoek is de bouw van de 3000 woningen voorlopig stilgezet en komt er dus een vervolgonderzoek. Dat focust meer op 'gezond en veilig wonen' in Nieuwegein.
Ze somt op: "We hebben groen nodig, bredere straten om te kunnen wandelen en fietsen, winkels, huisartsen. Dat vraagt nogal wat ruimte. We willen zeker weten dat mensen hier op een prettige manier kunnen wonen. Kan dat niet? Dan bouwen we minder huizen. Bouwen alleen is niet de oplossing van de woningnood."
De wooncrisis vraagt om oplossingen en bouwen is de grootste oplossing
Vincent van Esch, lijsttrekker PvdA

Wel of niet bijbouwen?

Terwijl GroenLinks dus nog niet weet of er nog 3000 huizen bij moeten komen in Nieuwegein, zegt de PvdA bij monde van lijsttrekker Vincent van Esch: "Die 3000 woningen moeten er komen en dat kán. De wooncrisis vraagt om oplossingen en bouwen is de grootste oplossing." Hij benadrukt wel dat de bouw van huizen niet ten koste mag gaan van groen.
"Ik hoor verhalen van starters die op hun 30ste noodgedwongen nog bij papa en mama op zolder wonen en geen eigen plek hebben", vervolgt Van Esch. "We moeten echt veel woningen gaan toevoegen voor al die woningzoekenden in Nieuwegein." Wat betreft de leefbaarheid zegt hij: "Het hoort erbij om te investeren in bijvoorbeeld openbaar vervoer en groen."
Vincent van Esch (PvdA) vindt dat er meer gebouwd moet worden in Nieuwegein
Vincent van Esch (PvdA) vindt dat er meer gebouwd moet worden in Nieuwegein © RTV Utrecht
Het nieuwe onderzoek naar de groeiende stad Nieuwegein loopt vooralsnog tot juli dit jaar. Tot die tijd wordt er voor de 3000 eerdergenoemde woningen de pas op de plaats gemaakt. Op de vraag of die huizen wél of niet gebouwd moeten worden, laten de andere politieke partijen veelal weten de uitkomsten van het leefbaarheidsonderzoek te willen afwachten.
Zo zegt het CDA: "De pauzeknop is ingedrukt, omdat ons ja niet zonder mits kan." Ook de ChristenUnie wil eerst kijken of er genoeg ruimte overblijft voor zaken als groen, mobiliteit en voorzieningen. D66 pleit vooral voor betaalbare en duurzame woningen. Lokale Vernieuwing vat het zo samen: "Nieuwegein moet groen en aantrekkelijk blijven."
Het is een kwestie van politieke keuzes maken
Hans Adriani (PvdA), wethouder wonen

'Geen wiskundige formule'

De VVD geeft aan het "niet uitlegbaar" te vinden als Nieuwegein stopt met bouwen, maar wijst ook op de hiervoor genoemde aandachtspunten. De nieuwe partij De Unie zegt alleen te willen bouwen als dat geen gevolgen heeft voor de leefbaarheid. De lijsttrekker van nieuwkomer JezusLeeft!, Marco Weij, laat weten de woningbouwplannen nog niet te hebben gelezen en de vraag daarom niet te kunnen beantwoorden.
Overigens benadrukte woonwethouder Hans Adriani (PvdA) in een eerdere vergadering over dit onderwerp dat het wel of niet bouwen van de 3.000 huizen ook een politieke keuze is. Hij zei: "Er bestaat geen onderzoek waar een getal uitrolt, dat zegt: dit kunnen we nog bouwen. Dat kun je niet via een wiskundige formule bepalen. Het is een kwestie van politieke keuzes maken."
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.