Jonge Democraten voert actie met tentenkamp in polder Rijnenburg

© Jonge Democraten Utrecht
UTRECHT - De politieke jongerenorganisatie Jonge Democraten voert vanmiddag actie met een tentenkamp in polder Rijnenburg om aandacht te vragen voor het tekort aan woningen in Utrecht. De jongeren vinden de polder ideaal om woningen te bouwen.
In totaal staan er acht tenten van de jongerenorganisatie. Met spandoeken rondom het tentenkamp geven de jongeren het signaal af dat politici starters niet 'in de kou' moeten laten slapen. Volgens de Jonge Democraten, die gelieerd is aan D66, moet er zo snel mogelijk gebouwd worden in polder Rijnenburg. "Alle partijen spreken hierover, maar wij vinden dat expliciet jongeren hierbij betrokken moeten worden. In Utrecht wonen veel jongeren en starters die de kans moeten krijgen om ergens te kunnen wonen", zegt Evert Mandels van de Jonge Democraten.
Het bouwen van woningen in polder Rijnenburg is omstreden. Een deel van de partijen wil er woningen, maar een ander deel wil er windmolens en zonnepanelen. Daarnaast zijn er zorgen over de mogelijke risico's in het gebied. Zo is er sprake van bodemdaling in de polder en is er kans op wateroverlast, maar de Jonge Democraten zien daar geen problemen in. "Ja, het gebied ligt lager, maar als je gaat bouwen heb je een waterbuffer nodig. Daarnaast zien wij een kans in het aanleggen van een roeibaan. Hier wacht Utrecht al jaren op en de locatie is prachtig."

Energielandschap

Een woonwijk en roeibaan in polder Rijnenburg is niet het enige waar de demonstraten actie voor voeren. De Jonge Democraten ziet namelijk ook kansen om het noorden van de polder te gebruiken als energielandschap. "Maak van Rijnenburg een groene stadswijk die een positieve bijdrage levert aan de verduurzamingsopgave", betogen de jongeren. "Alleen zo kunnen we iets doen aan de klimaatcrisis en houden we Utrecht leefbaar."
D66 liet vrijdag weten dat het bouwen in polder Rijnenburg een breekpunt is bij het vormen van een nieuw stadsbestuur in Utrecht. Voor de partij is het bouwen van woningen in polder Rijnenburg een voorwaarde om deel te nemen aan een nieuwe Utrechtse coalitie.
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.