Veel jonge kiesgerechtigden in onze provincie, wat vinden zij belangrijk?

Jongeren tijdens een proef om te stemmen op het stadhuis van Arnhem in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022
Jongeren tijdens een proef om te stemmen op het stadhuis van Arnhem in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 © ANP
Provincie Utrecht - De provincie Utrecht kent, samen met Groningen, de meeste jonge stemmers. Van de kiesgerechtigden is 27,8 procent jonger dan 35 jaar. Denken zij anders over de belangrijkste thema's in de provincie dan oudere Utrechters? We zochten het uit aan de hand van de resultaten van het Kieskompas.
In studentenstad Utrecht wonen de meeste jonge stemgerechtigden van onze provincie, maar liefst 40,4 procent van stemgerechtigden is jonger dan 35 jaar. In Renswoude wonen ook relatief veel jongeren (29,7 procent). Als zij allemaal naar de stembus gaan is hun invloed groot.

Windmolens, desnoods onder dwang

In Utrecht moeten meer windmolens en zonnepanelen komen, desnoods onder dwang van de provincie. Stemgerechtigden tot 35 jaar zijn op het gebied van energie een stuk groener dan oudere Utrechters.
Zo is 44 procent van de jongeren voorstander van meer windmolens in de provincie, terwijl 26 procent tegen is. Hoe ouder de stemmer, hoe minder enthousiast over windenergie: van de 65-plussers is 41 procent tegen meer windmolens.
Hier zie je hoe Utrechters van verschillende leeftijden hebben gereageerd op energie-onderwerpen in het kieskompas, lees verder onder de grafiek
Gaat het om zonnepanelen in weilanden, dan is het verschil nog groter. 60 procent van de jongeren reageert positief op de stelling dat zonnepanelen ook in weilanden geplaatst mogen worden.
En als gemeenten het niet zien zitten om windmolens en zonnevelden te bouwen? Dan moet de provincie ze daar toe dwingen, vindt meer dan de helft (58 procent) van de jongeren.

De boer, de wolf en de jongere

Hoe ouder de Utrechter, hoe sterker de afkeer van de wolf. Na 150 jaar is er in Nederland een roedel met jongen en de wolf is gezien in de provincie Utrecht. Daar zijn vooral veehouders niet blij mee. Zo vertelde een paardenhouder tijdens een demonstratie tegen de wolf in Amersfoort: "Wat ik het liefst wil? Dat is precies wat niet mag, maar wat mij betreft mag 'ie dood. Alleen dan heb ik rust."
De wolf is een beschermde diersoort. De provincie zal wolven dus niet doodmaken, maar er zijn wel plannen om de wolf te verjagen of af te schrikken. Toch hoeft dat van de Utrechtse jongeren niet. Maar 25 procent van de Utrechters jonger dan 35 vindt dat er geen ruimte is voor de wolf in de provincie.
Boeren hoeven überhaupt niet op veel steun van jongeren te rekenen. Op de stelling: de provincie moet vaker opkomen voor de belangen van boeren, ook als dit leidt tot schade aan de natuur reageert slechts 25 procent positief, 53 procent is het niet met de stelling eens.
Waar jongeren en 65-plussers het wel over eens zijn: er moet geïnvesteerd worden in het openbaar vervoer. En dat mag ook ten kostte van autoverkeer gaan. Of inwoners met een laag inkomen daar dan gratis gebruik van mogen maken, ook als dat de provincie geld kost? Daar zijn de jongeren in mindere mate enthousiast over. Precies de helft vindt dat een goed idee, tegenover 59 procent van de ouderen.
In welke mate jongeren invloed uitoefenen op de uitslag is in grote mate afhankelijk van de opkomst. Wat dat betreft hebben ze wel een inhaalslag te maken: in 2019 ging 71 procent van de 65-plussers naar de stembus, van de jongeren tussen de 18 en 24 kwam 52 procent. Alleen in de groep 35 tot 49 jarigen was de opkomst lager (49 procent).

Wat deze uitkomsten van het Kieskompas gaan betekenen voor de verkiezingsuitslag, moet blijken op 15 maart. Wil je meer lezen over het thema natuur? Ga dan naar onze speciale verkiezingspagina over dit onderwerp. Daar vind je onder meer onderstaande explainer over het onderwerp.

Dit verhaal tot stand is gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.