Ontsnapte Stellers zeearend na landelijke zwerftocht eindelijk gevangen in Vijfheerenlanden

Schoonrewoerd - De ontsnapte Belgische Stellers zeearend die al tijden door ons land én onze provincie rondzwierf, is vandaag eindelijk gevangen. Het roofdier werd vanochtend gespot in Schoonrewoerd. Na een aantal mislukte reddingsacties werd de vogel vanmiddag gevangen in een boom langs de provinciale weg N484 bij Overboeicop in de gemeente Vijfheerenlanden.
Ontsnapte Stellers zeearend na landelijk zwerftocht eindelijk gevangen in Vijfheerenlanden
De speurtocht naar het roofdier duurde al zo'n twee maanden. De Stellers zeearend ontsnapte uit een Belgisch park en hield de gemoederen bezig. Het is een imposant dier dat zich niet makkelijk liet vangen. In het hele land werd de zeearend gespot. Bij ons in de regio onder andere in Oudewater en Achterveld, maar ook in Zevenhuizen in Groningen. Diverse pogingen om de vogel te vangen liepen op niks uit. Tot vanmiddag.
De Stellers zeearend is een van de grootste zeearenden, en leeft vooral aan de kust in Oost-Azië. Het beest komt van nature niet voor in Europa. Ze kunnen tot 105 centimeter hoog worden en de spanwijdte van de vleugels kan tot 280 centimeter bedragen.

De roofvogel werd verzwakt ontdekt in een boom op zo’n 8 à 9 meter hoogte in Schoonrewoerd op de rand met Gelderland. Nadat eerst de dierenambulance erbij werd geroepen en daarna de brandweer, is uiteindelijk ook een dierenarts erbij gehaald. Twee pogingen om hem te vangen met een net mislukten, daarna is - in overleg met de eigenaar - besloten het dier te verdoven.
Dierenarts Peter Klaver uit Dodewaard werkte vandaag toevallig in Utrecht om een geit en alpaca te behandelen en kon daarna snel door naar Overboeicop. “Zijn rechtervleugel hield de vogel van zich af. Dat kan betekenen dat hij mogelijk pijn had", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Een blaaspijpje bleek onvoldoende, het duurde echt even voordat we hem konden vangen. Uiteindelijk is er een verdovingsgeweer opgehaald uit een kluis. Hiermee heb ik hem verdoofd en uit de boom kunnen schieten.”
Inmiddels is het dier mee met de dierenambulance naar Culemborg. Hij is helaas behoorlijk verzwakt, zegt ambulancebroeder Gerrit de Boom. "Hij heeft toch verkeerd voedsel gehad de afgelopen maanden en is op zijn vetreserve ingeteerd. Hij heeft ook een vochttekort. Hij ligt nu bij ons in de quarantaine bij te komen en daar heeft hij het heel moeilijk mee." Aan het begin van de avond begon hij al wel voorzichtig zijn "koppie op te richten", maar waarschijnlijk blijft de zeearend nog wel even in Culemborg. Zo gauw het kan gaat de arend terug naar België.