Stellers zeearend maakt het goed: 'Straks krijgt hij wat prooivlees'

Provincie Utrecht - Het gaat goed met de Stellers zeearend, die gisteren is gevangen in Schoonrewoerd. Medewerkers van de dierenambulance ontfermden zich over het verzwakte dier, dat met een verdovingsgeweer uit een boom is geschoten. Gisterenavond begon hij zijn kop al op te tillen, en ondertussen staat hij weer op eigen pootjes.
De Stellers Zeearend ontsnapte ongeveer twee maanden geleden uit een Belgisch dierenpark. Sindsdien is de roofvogel op verschillende plekken in het land gespot. In onze provincie was dat bijvoorbeeld in Oudewater en Achterveld.
Het vangen van zo'n gigantisch dier – de spanwijdte van de vleugels kan tot wel 280 centimeter zijn - gaat niet zonder slag of stoot. Valkenier Gerard van den Brink zei eerder al tegen RTV Utrecht dat de vogel helemaal is verwilderd, en dat dat het vangen bemoeilijkt. Maar gisteren lukte dat dan toch.
De dierenambulance en de brandweer rukten uit na berichten dat de roofvogel verzwakt in een boom bij Schoonrewoerd zat. Later haalden zij er een dierenarts bij, die het dier met een verdovingsgeweer uit de boom schoot.
Daarna is de zeearend per dierenambulance naar Culemborg vervoerd. Het verzwakte dier had een vochttekort en nog maar weinig vet op zijn lijf. "Hij ligt nu bij ons in de quarantaine bij te komen en daar heeft hij het heel moeilijk mee" zei Gerrit de Boom van de dierenambulance tegen RTV Utrecht.
Maar na een nacht in quarantaine maakt de zeearend het goed, laat De Boom weten. "We hebben hem de hele nacht in de gaten gehouden, warm gehouden en vocht toegediend. Om 4 uur vanmorgen ging hij even staan, en inmiddels blijft hij goed staan. Straks proberen we hem wat prooivlees aan te bieden." Het dier eet doorgaans vooral zalm, forel en kabeljauw.
Zodra het kan keert de Stellers Zeearend terug naar België. Maar eerst blijft de roofvogel nog even in Culemborg om aan te sterken.