Afkoelen tijdens het zwoele zomerweekend: hier kun je schoon zwemmen in onze regio

De Maarsseveense plassen
De Maarsseveense plassen © RTV Utrecht
Provincie Utrecht - De Maarsseveens plassen, het Henschotermeer of de Vinkeveense plassen. Het wordt komend weekend bloedheet, maar gelukkig zijn er veel recreatieplassen en strandjes waar je een verfrissende duik kunt nemen. Maar is dat ook veilig, en zit er bijvoorbeeld geen blauwalg in het water? Dat is te zien op onderstaande kaart.
De natuurwateren zijn in vier kleuren ingedeeld: bij blauw kun je gerust het water in, kijk uit bij oranje: dan geldt er een waarschuwing. Bij rood kun je beter niet zwemmen, en bij zwart mag je niet zwemmen. Voor die indeling trekken inspecteurs er tussen mei en oktober op uit om te kijken of er bijvoorbeeld bacteriën en blauwalg in het water zitten en of de algemene veiligheid bij de zwemlocatie in orde is.
In onze provincie is de keuze reuze. Alle beoordeelde locaties zijn veilig, op de Voorveldse Polder na. Daar geldt een negatief zwemadvies omdat de waterkwaliteit niet goed is. Als je toch gaat zwemmen is er een kans dat je maag- en darmklachten krijgt.
Dit weekend stijgt het kwik tot zo'n 30 graden, en ook de dagen daarna blijft het heet. Maar, het water is nog wel koud, waarschuwde de Reddingsbrigade woensdag. Daardoor kan je bijvoorbeeld flinke kramp krijgen. De brigade zegt dat je het beste alleen kunt gaan zwemmen in gebieden waar toezicht is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.