De Pissende IJsbeer blijft nog even in Amersfoort

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Amersfoort - Volgens de oorspronkelijke plannen zou hij al weg moeten zijn, maar de Pissende IJsbeer van Florentijn Hofman mag nog even blijven staan. Het enorme kunstwerk op de kade voor Museum Flehite in Amersfoort is nog tot 22 januari te zien. Nu het weer vroeger donker wordt geeft dat extra gelegenheid om het uitgelichte kunstwerk 's avonds te bewonderen.
Als onderdeel van de tentoonstelling KUNST & ZOO uitte de ijsbeer al pissend zijn ongenoegen over de klimaatproblemen. Maar die tentoonstelling zou op 19 november sluiten, waarmee het ook einde verhaal zou zijn voor de ijsbeer. Dat bleek een doorn in het oog van veel Amersfoorters die het kunstwerk meteen omarmden als icoon van Amersfoort. Om die reden mag het dus nu iets langer blijven staan. Daarnaast vindt het museum het ook wel leuk om het werk rond de kerstperiode nog te hebben staan.
Florentijn Hofman, de kunstenaar die beroemd werd om zijn gigantische badeenden, maakte het werk voor museum Flehite. Museumdirecteur Paul legt uit: "Dit beeld vertelt in een notendop waar het in onze wereld over gaat. Over ijskappen die smelten, een natuur die lijdt, ijsberen wiens leefomgeving steeds kleiner worden."
KUNST & ZOO sloot afgelopen zondag definitief de deuren om plaats te maken voor Wolter & Water. Die tentoonstelling over de impressionist Hendrik Jan Wolter is vanaf 2 december te bezoeken. De Pissende IJsbeer kan bekeken worden vanaf de kade of op dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur op het terras van Museum Flehite.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.