Terrasseizoen op punt van beginnen: dit betaal je in Utrecht voor je drankje

© ANP
Utrecht - Met het paasweekend voor de deur én een verwacht zonnetje in de weersvoorspelling is de kans groot dat de terrassen de komende dagen volstromen. Ook dit jaar lijkt de dorstige klant zich niet tegen te laten houden door de alsmaar stijgende prijzen. Horecaondernemers balen daar zelf ook van. "Ik zou het graag goedkoper maken, maar dat kan gewoon niet."
Uit een rondgang van RTV Utrecht langs 35 zaken binnen de Utrechtse singel (zie volledige tabel onderaan artikel) blijkt dat vrijwel alle ondernemers hun drankprijzen ten opzichte van vorig jaar weer hebben verhoogd. De gemiddelde prijs voor een biertje (in dit geval een vaasje) is 3,65 euro, voor de goedkoopste droge witte wijn betaal je gemiddeld 5,20 euro, een glas cola kost 3,20 euro en voor een kopje koffie reken je 3,09 euro af.

RTV Utrecht keek voor deze rondgang (op 29 maart '24) naar:

- Horecazaken inclusief een terras
- Gevestigd in het centrum, binnen de Singel
- Geen fluitjes, maar vaasjes
- Zowel naar Coca-Cola als Pepsi

De meeste ondernemers geven aan dat ze niet onder een prijsstijging uitkunnen. Dat heeft te maken met een aantal oorzaken. Zo kreeg het horecapersoneel volgens de nieuwe cao per 1 januari een loonsverhoging van 8 tot 12 procent. Daarnaast rekenen leveranciers hogere inkoopprijzen en is het feit dat Oekraïne, een belangrijke graanproducent, nog steeds in oorlog is ook van invloed.

Bier

Moet je een beetje op de centen letten, maar wil je dit weekend tóch een biertje op het terras bestellen? Dan doe je er misschien goed aan eens naar Se7en aan de Mariaplaats te gaan. Daar kost een vaasje 'slechts' 2,57 euro. "We denken dat we daarmee meer mensen terugkrijgen", legt een werknemer uit.
Het restaurant ging afgelopen jaar zelfs in prijs omlaag. "Eerst was een biertje hier nog 3 euro. En die '7' achter de komma? Dat vonden de eigenaren leuk, elke prijs eindigt hier met de naam van de zaak."
Tekst loopt door onder video.
Gemiddeld ben je dus 3,65 euro kwijt aan een biertje in de Utrechtse binnenstad. Een paar zaken, naast Se7en, duiken onder die prijs. Denk aan Café Carèl (3,40 euro), De Tussentijd (3,20 euro) en ook De Stad en Het Louis Hartlooper Complex (beide 3,30 euro).
Een aantal etablissementen zit juist ver boven het gemiddelde. STAN rekent 4,10 euro, De Winkel van Sinkel 4,20 euro en Karel V 4,25 euro. "Alles is duurder geworden. Maar ik merk niet aan klanten dat ze het vervelend vinden. Ze tonen juist begrip", ziet een ober van Karel V.
De bedrijfsleider van Bij Moov in de Zadelstraat legt uit dat hij zijn drankprijzen afgelopen jaar al vier keer veranderde. Hij kijkt daarbij ook regelmatig naar wat zijn horecaburen doen. "Je wil niet te goedkoop, maar ook niet te duur zijn." Hij kijkt met weemoed terug op de tijd dat hij begon. "Dat was in 2013, toen kon je voor een tientje nog vier bier halen. Nu haal je er daar niet eens drie voor."

Wijn

Ook wat betreft de wijnprijs schommelt het alle kanten op. Voor 4,50 euro heb je al een glas bij zowel De Tussentijd, Café Carèl als bij de Vingerhoed. Het duurdere segment (van de goedkoopste droge witte wijn op de kaart weliswaar) begint bij 6 euro. Bij Marie, 't Neutje en Le Jardin betaal je deze prijs.
Paviljoen De Dom zit daar met 6,40 euro nog nét iets boven. "Maar dit is een dure locatie en ook dat moet ik doorberekenen in de prijs", legt de eigenaar uit. "Ik zou de prijzen graag goedkoper maken, maar dat kan bijna niet."

Cola en koffie

Niet op de alcoholische tour, maar wel zin in bijvoorbeeld een cola of koffie? In die prijzen zit maar weinig marge. Op een groot deel van de locaties betaal je rond de 3 euro. Bij drie zaken blijf je daar zelfs onder: Flater en De Vingerhoed rekenen 2,90 euro en bij Se7en 'danken' ze hun naam: 2,97 euro.
Karel V en Le Jardin horen met 4 euro per glas bij de duurdere locaties. Ook café 't Neutje zit met 3,50 boven het gemiddelde. "Alle frisdrank is sinds januari met 30 cent gestegen. Vooral de inkoop is duurder geworden", aldus een barmedewerker.
Koffie dan. Die prijs duikelt amper onder de 3 euro. Slechts op twee van de 35 plekken gebeurt dat nog wel: bij Rosie (2,50 euro) en bij Se7en (1,97 euro). Het duurste bakkie pleur haal je bij Karel V: 4 euro. 't Heen en Weer en 't Neutje (beide 3,50 euro) en Paviljoen De Dom (3,40 euro) zijn ook aardig aan de prijs.
Rondgang RTV Utrecht langs 35 horecazaken
Rondgang RTV Utrecht langs 35 horecazaken © RTV Utrecht

Ook branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland ziet dat het afgelopen jaar alle prijzen, zowel voor particulieren als voor ondernemers, gestegen zijn. "Het probleem is niet alleen zozeer de algemene inflatie of de inkoop van dranken, maar ook de stijgende overige inkoopkosten, energiekosten, huren en personele kosten/werkgeverslasten. Horecaondernemers hebben ook met deze prijsstijgingen te maken en passen daar, net als alle andere bedrijven, hun prijsbeleid op aan. Het is uiteindelijk aan de ondernemer zelf om te bepalen of, wanneer én met hoeveel ze hun prijzen verhogen", aldus een KHN-woordvoerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.