Ouders eisen naam van seance-groep op begraafplaats Rusthof: 'Waarom zo geheimzinnig?'

Amersfoort/Leusden - Wie waren de mensen die half september na openingstijd een seance hielden op begraafplaats Rusthof in Leusden? Een echtpaar eist dat de gemeente Amersfoort de identiteit bekendmaakt van de zeskoppige groep die spirituele energieën opriep bij het graf van hun overleden kinderen. "Ik heb er een rare smaak van in m'n mond. Waarom doe je zo geheimzinnig?", vraagt Floor Drost-Laabidi zich af.
De gemeente beloofde eerder te onderzoeken of er een moment ingepland kan worden zodat nabestaanden en de spirituele groep met elkaar in contact kunnen komen. Maar dat zou pas na de afronding van het onderzoek van de Nationale Ombudsman gebeuren, dat nog weken op zich kan laten wachten.
"We willen geen uitstel meer. Dit blijft maar aanmodderen en heeft echt helemaal geen zin zo", zegt Drost-Laabidi. Hij bereidt daarom nu een kort geding voor tegen de gemeente Amersfoort. Eerder deed hij met zijn vrouw ook al aangifte van grafschennis.

Psychische hulp

Floor heeft samen met zijn vrouw Radia twee dochters die op het Kinderhof van Rusthof liggen. Dochter Mara werd in 2006 doodgeboren en Sarah kwam in 2012 na 22 weken niet levensvatbaar ter wereld. "We hebben zes jongens, maar mijn vrouw mist haar dochters elke dag", vertelde Drost eerder.
In een ander gesprek met RTV Utrecht vertelde Radia dat ze bijna niet meer sliep door het voorval op Rusthof. En volgens haar man Floor wordt het alleen maar moeilijker voor haar hoe langer het duurt tot er duidelijkheid is. "Ze heeft nu thuis de psychische hulp die ze nodig heeft. Zij zit er behoorlijk mee in haar maag", vertelt hij duidelijk ontdaan.

'Willen weten wie die mensen geweest zijn'

De gemeente Amersfoort vroeg de Nationale Ombudsman eind oktober onderzoek te doen naar de gebeurtenissen op 11 september en het handelen van de gemeente daaromheen. "De Nationale Ombudsman gaat het handelen van het bestuursorgaan checken, maar wij willen weten wie die mensen geweest zijn. Dat we daar nog geen antwoord op hebben, is kwalijk."
De seance is al weken onderwerp van gesprek. Naast een aangifte van grafschennis, leidde het voorval ook al tot een doodsbedreiging aan het adres van burgemeester Bolsius en Kamervragen van de SGP.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.