42 ouders doen aangifte van grafschennis tegen seancegroep en directeur Rusthof

LEUSDEN/AMERSFOORT - Een groep van 42 ouders heeft gezamenlijk aangifte aangedaan van grafschennis na de seance op begraafplaats Rusthof in Leusden. De aangifte is gericht tegen de zes leden van de spirituele groep die de seance hielden en tegen de directeur van begraafplaats Rusthof die toestemming gaf voor het ritueel.
Begraafplaats Rusthof in Leusden
Begraafplaats Rusthof in Leusden © RTV Utrecht / Jordi de Jong
Begin deze maand werd al duidelijk dat de ouders gezamenlijk aangifte wilden gaan doen. Op dat moment hadden al zo'n twintig tot vijfentwintig ouders zich gemeld bij strafrechtadvocaat Jan Visscher. Inmiddels is de groep dus uitgegroeid tot 42 ouders die zich achter de aangifte scharen.

Seance

Op 11 september werd op de gemeentelijke begraafplaats Rusthof een seance gehouden bij de graven van kinderen, die liggen begraven op het zogenoemde Kinderhof. De zaak kwam aan het licht doordat een vader bij het graf van zijn kind een achtergebleven camera vond, en daarop zag dat onbekende volwassenen zich in het donker bij de kindergraven hadden opgehouden.
De kwestie leidde tot ongeloof en woede bij nabestaanden. Burgemeester Bolsius ging daarop door het stof en erkende dat dit niet had mogen gebeuren. In een brief aan de nabestaanden verklaarde de burgemeester dat "een groep spirituele mensen" toestemming had van de directeur van de begraafplaats om onderzoek te doen naar energieën van overleden mensen. Ze wilden dat buiten de openingstijden doen, omdat het dan rustiger is en dat zou het onderzoek ten goede komen.

Vragen maar geen antwoorden

In oktober hield de gemeente ook een bijeenkomst waar nabestaanden vragen konden stellen over wat er was gebeurd. Maar volgens de ouders bleven echte antwoorden uit. Daarom kiezen ze er nu voor om de stap naar de rechter te maken.
Het is voor de ouders van groot belang om te weten wat er zich precies heeft afgespeeld op de begraafplaats, want de kwestie heeft veel impact op ze, vertelde hun advocaat Jan Visscher eerder al. "Ze slapen heel slecht en doen geen oog dicht. Dan is het heel jammer en teleurstellend wanneer het lijkt dat de gemeente met antwoorden komt, maar in tweede instantie de luiken gewoon dichtgaan."
Naast de groepsaangifte van deze 42 ouders, deden eerder twee andere ouders ook al individueel aangifte van grafschennis. Ook hopen Floor Drost-Laabidi en zijn vrouw via een kort geding tegen de gemeente Amersfoort de naam van de spirituele groep te achterhalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.