Wolf beet in september zeker 32 schapen in provincie dood

© RTV Utrecht
Woudenberg - Vorige maand zijn in de provincie Utrecht zeker 32 schapen doodgebeten door wolven. Dat blijkt uit dna-onderzoek van BIJ12, het bureau dat voor de overheid wolvenzaken afhandelt.
Zo werden in Driebergen op 5 september negen schapen door de wolf doodgebeten. Een paar dagen later, op 9 september, werden in dezelfde plaats elf schapen door het roofdier gedood.
Ook in Langbroek, Schalkwijk en Woudenberg vielen schapen ten prooi aan de wolf. Bij drie gedode schapen kon niet worden vastgesteld of de aanval van een wolf kwam. Wanneer blijkt dat een dier is doodgebeten door een wolf, krijgt de dierhouder een tegemoetkoming in de schade.
Begin deze maand werden nog acht schapen gedood in Woudenberg en eergisteren nog eens drie in Langbroek, vermoedelijk ook door wolven. Onderzoek moet uitwijzen of dat ook echt zo is.

Zenderen

De Gedeputeerde Staten van Utrecht willen dat een van de wolven die in onze provincie rondloopt een zender krijgt. GroenLinks, BBB en de Partij voor de Dieren stelden vragen over het plan. De partijen vinden dat er zo weinig onderbouwing voor is, dat de provincie de opdracht tot zenderen van het roofdier zou moeten intrekken.
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights maakte eerder al ernstig bezwaar en wil dat de provincie gaat handhaven als iemand probeert de wolf een zender te geven. Om een wolf te zenderen moet het dier beschoten worden met een verdovingspijltje. Daarna wordt een zender ingebracht. Vanaf dat moment kan gevolgd worden waar de wolf is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.