Utrecht komt met regeling om wolf te weren

© Sjaak Hoogendoorn
Provincie Utrecht - Veehouders die hun schapen, geiten of alpaca's willen beschermen, kunnen daar vanaf volgend jaar een subsidie voor krijgen. De provincie Utrecht heeft voor 2024 een potje van 150.000 euro vrijgemaakt voor wolfwerende hekken.
Het gebeurt ook in onze provincie regelmatig: een wolf die schapen of andere dieren doodbijt. In de maand september was het zelfs 32 keer raak, bleek uit dna-onderzoek van BIJ12, het bureau dat voor de overheid wolvenzaken afhandelt. De provincie komt daarom nu met maatregelen, waarbij per boer een maximaal bedrag van 20.000 euro beschikbaar is.

Uitstapjes

Omdat de meeste wolvenaanvallen plaatsvinden op de Utrechtse Heuvelrug is de regeling vooral bedoeld voor boeren in die gemeente. Maar ook veehouders net buiten die gemeente komen in aanmerking. "Op de Utrechtse Heuvelrug gevestigde wolven maken immers uitstapjes naar het omliggende landelijk gebied voor voedsel", laat het provinciebestuur weten.
Hoewel de regeling pas over een paar weken ingaat, komen ook boeren die sinds 26 mei dit jaar wolfwerende hekken hebben geplaatst in aanmerking. Ook na volgend jaar loopt de subsidie door. Hoeveel geld er dan in het potje zit, is nog niet bekend.
Op 25 mei 2026 loopt de regeling af. De provincie gaat ervan uit dat veehouders tegen die tijd gewend zijn aan de aanwezigheid van de wolf en zelf zorgen voor de bescherming van hun dieren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.