Rusthof-directeur keert definitief niet terug na omstreden spirituele sessie op begraafplaats

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
AMERSFOORT - Wilco Plaggenborg keert definitief niet terug als directeur van begraafplaats Rusthof in Leusden. Dat laat de gemeente Amersfoort, die eigenaar is van de begraafplaats, weten na vragen van RTV Utrecht. “Voor ons staat het herstel van vertrouwen voorop. Wij zien niet dat een terugkeer van de directeur daar aan bij kan dragen”, aldus gemeentewoordvoerder Iris van Veen.
De directeur werd in december op non-actief gesteld omdat hij afgelopen najaar toestemming voor een spirituele sessie had gegeven en mailverkeer met de zeskoppige groep die de seance hield had achtergehouden. Dat kwam pas na een Wob-verzoek van RTV Utrecht boven tafel.
Een spirituele groep van zes personen deed in de avond van 11 september buiten openingstijd onderzoek naar energieën van overleden personen op begraafplaats Rusthof in Leusden. De directeur van Rusthof had daar groen licht voor gegeven, maar nabestaanden wisten van niets. In totaal deed de groep drieënhalf uur onderzoek, waarbij ze balletjes met lampjes gebruikten die op zouden lichten als er bepaalde energieën waargenomen zouden worden. De spirituele sessie kwam aan het licht toen een vader begin oktober bij het graf van zijn kind een camera vond en zo ontdekte dat de groep zich in het donker ook bij de kindergraven had opgehouden. Dat leidde tot verontwaardiging, boosheid en verdriet bij nabestaanden.

Nationale Ombudsman

Nadat de seance aan het licht gekomen was, stuurde de gemeente nabestaanden een excuusbrief. Ook werd de Nationale Ombudsman ingeschakeld voor een onafhankelijk onderzoek naar het voorval.
In dat onderzoek, dat eind december werd afgerond, wordt hard geoordeeld over de betrokkenen. De directie van de begraafplaats heeft volgens de Ombudsman niet goed ingeschat wat het toestaan van zo'n paranormaal onderzoek zou betekenen voor nabestaanden.
Ook de gemeente liet volgens de Ombudsman steken vallen. Er werd te weinig rekening gehouden met nabestaanden en het college verstrekte "onjuiste en onvolledige informatie".

'Breed maatschappelijk debat nodig'

Het handelen van het college in dit dossier kwam de burgemeester zelf op een motie van treurnis te staan en verantwoordelijk wethouder Kraanen kreeg een motie van afkeuring aan zijn broek. De Ombudsman pleitte voor een “breed maatschappelijk debat” om de spelregels rond activiteiten op Rusthof opnieuw te formuleren. Daarvoor zijn volgens de gemeente nu de eerste stappen gezet.
“We hebben een tijdelijke vervanger die daarmee bezig is”, aldus Van Veen. “We hebben betrokken nabestaanden gevraagd of ze mee willen denken en daar zijn een aantal reacties op gekomen. Met die mensen is vorige week contact gezocht om samen te bespreken hoe we dit gaan doen en wie we daarbij nog meer gaan betrekken.” Dat moet de komende weken vormgegeven worden, aldus de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.