Nieuwegeinse coalitie wil door op dezelfde voet met (bijna) dezelfde wethouders

Nieuwegein - Ze zijn eruit in Nieuwegein: GroenLinks, de VVD, de PvdA en Lokale Vernieuwing presenteren een nieuw coalitieakkoord. Het idee? Versterken wat de gemeente al doet en investeren waar nodig. Met nagenoeg dezelfde club wethouders én een flinke zak geld wil de nieuwe coalitie de komende jaren vooral inzetten op 'gezond stedelijk leven'.
"Er is veel goed gegaan, dus daar gaan we mee door", zegt Alma Feenstra. Ze is fractievoorzitter van GroenLinks, de partij die als winnaar van de verkiezingen de onderhandelingen leidde. "We gaan de koers ook verleggen door bijvoorbeeld meer te gaan doen op het gebied van duurzaamheid. We willen ervoor zorgen dat de stad toekomstbestendig wordt."
De nieuwe coalitie trekt flink de portemonnee. Zo gaat er 750.000 euro naar het groen in de stad en meer dan een miljoen naar een deltaplan om laaggeletterdheid tegen te gaan. Feenstra: "Ja, er wordt veel geld uitgegeven, maar we hebben het tij mee. Bovendien vragen grote problemen om forse impulsen." Overigens wordt ook geld opzijgezet voor het opvangen van tegenvallers.
Nieuwegeinse coalitie is rond en wil flink meer geld gaan uitgeven

In het coalitieakkoord 'Meer voor elkaar' staan de plannen voor Nieuwegein voor de periode 2022-2026. De titel heeft een dubbele betekenis. "We willen er in Nieuwegein meer voor elkaar zijn en we willen de komende vier jaar nog meer voor elkaar krijgen", valt te lezen.

De partijen hebben afspraken gemaakt 'op hoofdlijnen', wat betekent dat er ruimte is voor de gemeenteraad en inwoners om met nieuwe ideeën te komen en mee te praten over de precieze invulling van coalitieplannen. Daar is ook geld voor apart gehouden."

Wonen is thema één in het coalitieakkoord. De partijen willen iets doen aan de woningcrisis door initiatieven als een 'knarrenhofje' toe te staan. Ze willen instrumenten als een opkoopbescherming, waarbij je een huis alleen kunt kopen om er zelf in te wonen, blijven gebruiken. Ook investeren de partijen in een verhuisadviseur voor de verbetering van de doorstroming op de woningmarkt.
Over een belangrijk verkiezingsonderwerp hakten de partijen geen knoop door, namelijk het wel of niet bouwen van drieduizend nieuwbouwwoningen. De gemeente zette de plannen voor die huizen eerder in de ijskast om te onderzoeken hoe de stad gezond verder kan groeien. De partijen willen de uitkomsten daarvan afwachten, al mag bouwen sowieso "niet ten kosten gaan van de leefbaarheid".
Zichtbaar gepolderd is er op het onderwerp mobiliteit. Vóór de verkiezingen was er nog flinke discussie over wie er voorrang moet krijgen in Nieuwegein: de auto of de fiets? Samengevat gaat de stad zich uiteindelijk richten op het langzame verkeer, dus wandelaars en fietsers. De partijen investeren in het verbeteren van fietspaden "zodat het gebruik van de fiets zo aantrekkelijk mogelijk wordt" en de maximumsnelheid op de Batauweg gaat naar 30 kilometer per uur.

Als het aan de nieuwe coalitie ligt, blijven de huidige wethouders van Nieuwegein vrijwel allemaal zitten. Zo is Marieke Schouten kandidaat-wethouder voor GroenLinks met onder meer de portefeuille wonen en energietransitie. Ellie Eggengoor (VVD) wil ook opnieuw wethouder worden en behoudt bijvoorbeeld de portefeuilles economie en mobiliteit. Financiën komt erbij.

Bij de PvdA vindt een wisseling van de wacht plaats. Hans Adriani besloot onlangs na tien jaar wethouderschap niet terug te keren in het nieuwe college. Guido Bamberg, een oude bekende in de Nieuwegeinse politiek, neemt het stokje over. Hij wordt waarschijnlijk wethouder van jeugd en armoedebeleid.

John van Engelen zit nu in het college namens Lokale Vernieuwing. De coalitie ziet hem graag opnieuw op die plek met de komende jaren portefeuilles als cultuur, sport en onderwijs onder zich. Nieuwegein gaat daarmee terug van vijf naar vier wethouders, al werkt één wethouder nu in deeltijd. Aangezien het CDA geen deel uitmaakt van de nieuwe coalitie, vertrekt wethouder Jan Kuiper.

Sinds vandaag staat het coalitieakkoord online. Daarin valt naast bovenstaande onder meer te lezen dat supermarkten op zon- en feestdagen wat de nieuwe coalitie betreft voortaan vanaf 10.00 uur open mogen, er mogelijk meer windmolens komen aan de oostkant van Nieuwegein, eigenaren van de minst duurzame huizen in de stad voorrang krijgen op subsidies voor het verduurzamen van hun huis en er een 'ommetjesnetwerk' komt van wandelpaden rond bedrijventerreinen.
Volgende week woensdag wordt het collegeakkoord officieel aan de gemeenteraad gepresenteerd. Maandagavond 20 juni worden de wethouders geïnstalleerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.