Hitte in Utrecht: laatste tropische dag op komst

Zomerse taferelen in waterspeelplaats De Zeven Stroompjes
Zomerse taferelen in waterspeelplaats De Zeven Stroompjes © RTV Utrecht / Oane Born
Provincie Utrecht - In De Bilt werd gisteren net na het middaguur 30 graden gemeten. Het betekende de eerste landelijke tropische dag van het jaar. Ook vandaag worden vergelijkbare temperaturen verwacht en morgen zou het dan weer lichtjes afkoelen. Volg hier alle ontwikkelingen op deze voorlopig laatste écht warme dag.

Hoe ga jij de hitte te lijf? Mail ons jouw foto's van de meest creatieve oplossingen naar nieuws@rtvutrecht.nl, dan vind je hem misschien terug op onze website.

15.14 uur - Let op met barbecueën op droge en warme dagen

Mensen die kamperen en de barbecue gebruiken, lopen het risico om een brand te veroorzaken. Het is iets waar veel mensen niet zo snel bij nadenken, maar campingeigenaren en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) maken zich hier zorgen over. Met dit droge en warme weer zijn ze daarom extra alert. "Zorg in ieder geval dat je een emmer bij de hand hebt." Lees hier meer.

12.35 uur - 'Droogterecord 2007 waarschijnlijk donderdag verbroken'

Terwijl het kwik alweer tegen de dertig aanschurkt, houdt ook de droogte aan. Het heeft inmiddels in De Bilt al sinds 13 mei niet geregend. In 2007 hield die reeks na 33 dagen op: een record. Maar dat record wordt, volgens Weeronline.nl, zeer waarschijnlijk donderdag verbroken. De hele week wordt namelijk geen neerslag verwacht.

11.21 uur - Hitteprotocol op Gertrudisschool in Utrecht

Dat de warmte de basisscholen bereikte, was dit weekend ook al zo. Maar vandaag, op de eerste schooldag van de week, krijgen veel leerlingen en leerkrachten er daadwerkelijk mee te maken. Om enigszins goed te functioneren in de hitte is op de Gertrudisschool in Utrecht een hitteprotocol van kracht.
Zo worden kinderen vaker ingesmeerd, zijn er extra drinkmomenten, worden er in de pauze en tijdens gym lichtere bewegingsoefeningen voorgeschoteld en is het lesprogramma 's middags ook minder zwaar van aard.

08.42 uur - Utrecht maakt zich klaar voor nóg een tropische dag

Nadat het gisteren voor het eerst in De Bilt 30 graden was, wordt ook vandaag weer soortgelijke hitte verwacht. Het blijft zonnig met hier en daar wat sluierbewolking. Volgens Weeronline.nl wordt het op grote schaal 30 tot 33 graden.
Lees hieronder het liveblog van gisteren terug:

15.37 uur - Marathon Amersfoort blij dat alles goed is gegaan

De organisatie van de Marathon Amersfoort kijkt terug op een geslaagde dag. Omdat het zo warm was, werd besloten om de programmering om te gooien. De ingrijpendste maatregel was het ruimschoots terugschroeven van de afstand van de halve marathon. Dat is normaal een route van 21,1 kilometer, maar die werd ingekort tot 10 kilometer.
Een besluit waar de organisatie tevreden op terugkijkt, zeker omdat bij een ander hardloopevenement in Maastricht meerdere mensen bevangen raakten door de hitte. "Het is voor ons het voorbeeld dat we de goede keuze hebben gemaakt", zegt een woordvoerder.
Er waren wel wat meer mensen dan gewoonlijk die opgevangen werden door de EHBO, "maar iedereen was aanspreekbaar".
Hardlopers krijgen verkoeling na de finish.
Hardlopers krijgen verkoeling na de finish. © ANP

14.43 uur uur - Henschotermeer is vol

Er passen geen mensen meer bij in het Henschotermeer. De gemeente Woudenberg roept dan ook op om niet meer te komen.
Het Henschotermeer is populair.
Het Henschotermeer is populair. © RTV Utrecht / Peter Knieriem

14.06 uur - Het is officieel warm

Het is tropisch warm in De Bilt. Iets na 14.00 uur tikte het weerstation de 30 graden Celsius aan, is te zien bij Weerplaza. Elders in Nederland is zelfs een regionale hittegolf een feit, namelijk in Woensdrecht. Om 13.10 uur had weerstation in Noord-Brabant met 30,1 graden de primeur om als eerste aan de definitie van een hittegolf te voldoen. Voor een hittegolf moet het vijf dagen op rij 25 graden of meer zijn en op drie dagen daarvan moet de temperatuur stijgen naar 30 graden of meer.
Voor een hittegolf moet het vijf dagen op rij 25 graden of meer zijn en op drie dagen daarvan moet de temperatuur stijgen naar 30 graden of meer. De kans dat het ook in De Bilt tot een officiële hittegolf komt is niet zo groot, omdat het er vrijdag en gisteren nog niet tropisch warm werd.

11.26 uur - Rhenense beren koelen af

De drie pandaberen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen krijgen op deze warme dagen geregeld een ijsbadje van hun verzorgers om af te koelen. Panda's houden volgens het dierenpark helemaal niet van hoge temperaturen en zoeken daarom graag verkoeling in grote bouwkuipen vol ijsblokjes. Ook worden er ijslolly's van fruit op een bamboestok voor de beren gemaakt.
Alle dierentuinen geven hun dieren tijdens warme dagen veel water en lekkers dat ingevroren is in ijs. "Onze tapirs, neusberen, slingerapen en doodshoofdapen zijn verzot op fruit. Dat willen ze graag te pakken krijgen en daarom gaan ze het ijs te lijf. Dat willen we graag, want dat zorgt voor verkoeling", aldus ZooParc in Overloon.

09.49 uur - Gemeente Stichtse Vecht: kom op de fiets naar de Strook

Veel mensen zoeken hun toevlucht tot watertjes in de regio. Dat zorgde gisteren al voor veel bezoekers bij de Strook in Tienhoven. Er is onvoldoende parkeerplek, meldt de gemeente Stichtse Vecht. Het advies is dan ook om op de fiets te komen. Ook zijn er tijdelijke verkeersmaatregelen ingelast en verkeersregelaars aanwezig om de drukte in goede banen te leiden.
Badgasten genieten van de warmte bij de Strook
Badgasten genieten van de warmte bij de Strook © RTV Utrecht

08.14 uur - Ontwaken uit de plaknacht

Het bleef goed warm vannacht, het kwik kwam niet onder de 16 graden Celsius. Ook vannacht staat er weer een warme nacht voor de boeg. Vandaag laat de zon de temperatuur razendsnel oplopen, meldt Weerplaza. "Het blijft zonovergoten en op veel plaatsen wordt het tropisch warm met in de middag maxima tussen 29 en 32 graden."
Grote vraag is of het vandaag 30 graden wordt, en daarmee een officiële tropische dag. Gisteren werd dat op 0,2 graden niet gehaald.

Zaterdag 18.28 uur - De Bilt meet nét geen eerste landelijke tropische dag

De kans dat de thermometer 30 graden aan zou tikken, was vandaag levensgroot, maar werd op een haar na niet gehaald. Toch was het snikheet en blijft het advies: genoeg drinken, goed smeren en niet te lang in de zon. Hier lees je hoe Utrechters omgaan met de hitte.
Om de eerste landelijke tropische dag van het jaar te meten, moest het vandaag in De Bilt minstens 30 graden worden. Dat is op 0,2 graden niet gelukt. Op het warmste moment van de dag was het 29,8 graden. "We zaten écht op het randje", geeft een woordvoerder van Weeronline.nl aan.

16.45 uur - Spanning stijgt bij USV Hercules

Op het sportpark van USV Hercules staat er al de hele dag voetbal op het programma. Maar het grand dessert start om 18.00 uur: de nacompetitiewedstrijd tegen G.V.V.V. Een bestuurslid heeft het tafeltje voor de kaartverkoop voor de zekerheid in de slagschaduw gezet.
Het hoofdveld van USV Hercules wordt extra gesproeid
Het hoofdveld van USV Hercules wordt extra gesproeid © RTV Utrecht / Oane Born
Op de achtergrond merkt een materiaalman iets opmerkelijks op: "Ik heb denk ik nog nooit zovaak bij het watertappunt gestaan." Verder geldt geen hitteplan. "Er volgen alleen twee drinkpauzes in de wedstrijd", geeft het Hercules-bestuurslid aan.

14.16 uur - Vuur weer onder controle

De brandweer heeft de natuurbrand in Driebergen-Rijsenburg alweer snel onder controle. Wel maant de brandweer mensen voorzichtig te zijn. "Een brandje ontstaat zo en de kans dat het uit de hand loopt, is groot."
Dat dat zo is, wordt vrijwel meteen daarna duidelijk. Want ook in Zeist is een kleine natuurbrand ontstaan. Ook die is vrijwel meteen weer onder controle.

13.28 uur - Natuurbrand Driebergen-Rijsenburg

Met de hitte neemt ook de kans op natuurbranden weer toe. In Driebergen-Rijsenburg is de brandweer afgegaan op een beginnende natuurbrand. Een klein stuk natuur van zo'n 10 bij 15 meter bij de Willem van Abcoudelaan heeft daar vlam gevat.
De skatebaan in het Griftpark wordt, in verband met de felle zon, vakkundig vermeden
De skatebaan in het Griftpark wordt, in verband met de felle zon, vakkundig vermeden © RTV Utrecht / Oane Born

10.48 uur - Marathon Amersfoort

Het warme weer is voor sporters niet ideaal. Dat beseffen ze ook bij de Marathon Amersfoort. Daar is gezien de verwachte warmte het programma aangepast om te voorkomen dat er op het heetst van de dag gelopen wordt.
De meest ingrijpende verandering is dat de halve marathon is ingekort naar 10 kilometer. De wandelafstanden worden beperkt tot 15 kilometer.
Met de veranderingen hoopt de organisatie het hardloop- en wandelevenement veilig te kunnen organiseren.

08.15 uur - Feesten en voetballen

Organisatoren van evenementen in de regio houden ook rekening met het weer. Bijvoorbeeld bij Verknipt festival in Utrecht. Aan het water in Strijkviertel staat het festival dit weekend in
het teken van stevige technomuziek. In verband met de hitte zijn er veel maatregelen genomen. Zo is er gratis water, kunnen bezoekers zwemmen in de plas en zijn er veel schaduwrijke plekken.
Organisator Reza Fathi vertelt dat er ook extra EHBO-teams rondlopen. "En onze beveiligingsteams zijn ingelicht. Die letten bijvoorbeeld extra op mensen die heel bezweet zijn, of verdwaasd rondlopen." Daarnaast heeft het festival sunscreen bars met gratis zonnebrand.
Spelende kinderen in het Griftpark zoeken de schaduw op
Spelende kinderen in het Griftpark zoeken de schaduw op © RTV Utrecht / Oane Born

Extra ijsjes

De KNVB houdt het Nationale Voetbalweekend en dat betekent dat veel voetbalclubs toernooien organiseren, met name voor de jeugd. Bijvoorbeeld bij S.V. Zeist waar de jeugd onder 12 jaar een toernooi speelt. Het toernooi duurt tot 12.30 uur en de wedstrijden duur maar een kwartiertje. "Dat moet kunnen", zegt Ron van Veenendaal van de voetbalclub.
Voor de zekerheid wordt wel goed opgelet of er voldoende wordt gedronken. "En we hebben extra ijsjes ingeslagen."
Rijkswaterstaat heeft onder andere in de provincie Utrecht het hitteprotocol aangekondigd, dat houdt in dat weggebruikers met pech langs de weg direct worden geholpen. Vanwege de hitte wil Rijkswaterstaat zorgen dat bergers pechvogels zo snel mogelijk naar een tankstation of een andere plek met voorzieningen brengt. "Daar kan de schaduw worden opgezocht en zijn water en andere voorzieningen aanwezig", aldus Rijkswaterstaat.

08.00 uur - Verkoeling opzoeken

Veel andere Utrechters zullen vandaag de koelte willen opzoeken, bijvoorbeeld door een duik te nemen. Van de Maarsseveens plassen tot het Henschotermeer of de Vinkeveense plassen, dat kan op veel locaties in de provincie. Maar is dat ook veilig, en zit er bijvoorbeeld geen blauwalg in het water. Dat kun je zien op onderstaande kaart.
De natuurwateren zijn in vier kleuren ingedeeld: bij blauw kun je gerust het water in, kijk uit bij oranje: dan geldt er een waarschuwing. Bij rood kun je beter niet zwemmen, en bij zwart mag je niet zwemmen. Je leest er meer over in het volgende artikel:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.